Extreem koude weersomstandigheden in Canada hebben ervoor gezorgd dat de Humane Society vijf honden in beslag heeft moeten nemen. De dieren werden buiten aan hun lot overgelaten, zonder adequate schuilmogelijkheden. Er wordt verwacht dat in de komende dagen nog meer inbeslagnames volgen.

kou
Dieren binnenhouden tijdens vrieskou | Foto: Pixabay

Brad Nichols, senior manager dierenleedonderzoeken bij de Calgary Humane Society:

“Normaal hoeven we niet zoveel dieren in dit soort weer te zien, vanwege gezond verstand, maar we hebben al een aantal honden in de afgelopen dagen in beslag moeten nemen.”

In de afgelopen 72 uur zijn er tientallen telefoontjes binnengekomen over dieren die buiten in de vrieskou zijn achtergelaten:

“We hebben een aantal zaken openstaan, waarvan we overwegen om tot vervolging over te gaan.”

Boete en houdverbod
Het kan een aantal weken duren voordat de aanklachten kunnen worden ingediend. De maximumstraf onder de Animal Protection Act is een boete van 20.000 Canadese dollars en een levenslang houdverbod.

Nichols verklaard dat de politie ook meerdere meldingen heeft binnengekregen en dat er verwacht wordt dat er in de komende dagen dat het vriest nog meer dieren in beslag zullen worden genomen.

Waarschuwingen
De Humane Society heeft verschillende waarschuwingen gegeven dat dierenbezitters die hun dieren buiten laten, voor genoeg beschutting, voedsel en water moeten zorgen. Er zijn ook dieren gevonden die zich hebben verstopt op gevaarlijke plekken, zoals in de uitlaat van auto’s en onder de motorkap. In het ergste geval kan het dier komen te overlijden, zo verklaart Nichols.

Tijdens zulke koude dagen moeten huisdieren binnen worden gehouden, met uitzondering van het kort uitlaten om ze hun behoefte te laten doen.

kou
Ook dieren die goed tegen de kou kunnen hebben beschutting nodig | Foto: Pixabay

Diersoorten waarvan wordt beschouwd dat ze beter tegen koud weer kunnen, moeten ook goed in de gaten worden gehouden. Ze moeten verwarmde waterbakken krijgen en goede beschutting tegen wind en de kou.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.