Onderwaterfotograaf Kurt Amsler heeft tijdens het duiken in de Noord-Atlantische oceaan de geboorte van een potvis weten vast te leggen. Hij beschrijft het meemaken van deze gebeurtenis zelf als de grootste ervaring in zijn 45-jarige carrière als fotograaf.

potvis
Still YouTube

Amsler hield in de Azoren al een tijdje een groep met potvissen in de gaten, maar stuitte per toeval op de ongewone situatie van de bedreigde diersoort. Hij zag een kleine groep walvissen in een vreemde opstelling, te midden van een vage ‘wolk’ van bloed. Hij dacht eerst dat de groep walvissen een gewonde soortgenoot beschermde en besloot voorzichtig wat dichterbij te kijken. Toen zag hij duidelijk wat er gebeurde: geen gewond dier maar een moeder die aan het bevallen was.

Het was volgens hem een ongelooflijk moment, wat ook terug te zien is in de video. De moederwalvis en haar pasgeboren jong worden namelijk bijgestaan door de andere potvissen binnen de groep. Amsler beschrijft deze anderen walvissen als de vroedvrouwen, zij zorgen ervoor dat het jong naar de oppervlakte gaat om zijn eerste adem te halen.

Dankzij de filmmaker is deze wonderlijke gebeurtenis vastgelegd op video, met respect voor de bedreigde walvissensoort. Geniet van de prachtige onderwaterbeelden:

Bron: The Dodo ©PiepVandaag.nl Jasper Kromdijk