Het Hof van Beroep in Dijon heeft een Franse bio-wijnboer in hoger beroep vrijgesproken van een boete die hij kreeg voor het weigeren van insecticiden. Deze hadden preventief ingezet moeten worden tegen een ziekte die echter nog niet in zijn departement de kop had opgestoken.

Vrijspraak Franse insecticide-weigeraar
Eén van de vele soorten dwergcicaden | Foto: André Karwath [CC-BY-SA-2.5], via Wikimedia Commons
Wijnboeren in het departement Côte-d’Or kregen in juni 2013 de plicht opgelegd om pesticiden in te zetten tegen dwergcicaden, ook wel bladspringers genoemd. Dwergcicaden zijn 0,3 tot 2 centimeter groot en leven van plantensappen. In totaal zijn er 20.000 soorten beschreven. Volwassen dieren springen of vliegen bij de geringste verstoring weg, terwijl de onvolwassen, nog ongevleugelde cicaden naar de schaduwzijde van een blad rennen. Hierdoor vallen ze nauwelijks op. De beestjes kunnen echter een bacterie bij zich dragen die de wijnbladeren aantast, waardoor hele wijngaarden vernietigd kunnen worden. Bio-boer Giboulot weigerde om zijn wijngaarden, 10 hectare in totaal, te besproeien met het gif Pyrevert, omdat niet alleen de bladspringers erdoor bestreden worden, maar ook de insecten die het biologische evenwicht van de wijngaarden in stand houden.

De sproeiverplichting was opgelegd nadat in 2011 en 2012 de ziekte was opgedoken in het aangrenzende departement Saône-et-Loire. Omdat het na besmetting 15 maanden duurt eer de wijnranken ziek worden achtte de overheid het noodzakelijk dat in Côte-d’Or preventief werd gespoten. De weigering om dat te doen kon Giboulot op een half jaar cel komen te staan plus een boete van 30.000 euro.

In eerste instantie kreeg de bio-boer alleen een boete opgelegd van 1000 euro, maar ook daar nam hij geen genoegen mee en ging in hoger beroep. Volgens de advocaat van Giboulot heeft de rechtbank door de vrijspraak ermee ingestemd dat het Franse ministerie van Landbouw geen echte zwaarwegende redenen had voor gebruik van pesticiden De zaak kreeg veel media-aandacht in Frankrijk en velen steunden Giboulot in zijn strijd. Een petitie leverde maar liefst 540.000 ondertekenaars op.

Naar aanleiding van de zaak publiceerde de New York Times een artikel over een onderzoek naar Franse wijnen. Het blijkt namelijk dat die opmerkelijk veel bestrijdingsmiddelen bevatten. Ook in Franse bio-wijnen vonden onderzoekers sporen van insecticiden, vaak omdat naastgelegen wijngaarden wel preventief sproeien.

Inmiddels is wijnboer Giboulot bezig met het ontwikkelen van een milieu- en diervriendelijk alternatief om de gevreesde ziekte tegen te gaan.

Bron: Knack.be ©PiepVandaag.nl Bart van Riel