Het is verboden om op vossen te jagen in de groengebieden rondom Amsterdam. De Provincie Noord-Holland wilde het afschieten van de roofdieren toestaan om weidevogels te beschermen, maar de Gemeente Amsterdam is het daar niet mee eens.

vossen vos
Foto: Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Het aantal vossen rond Amsterdam stijgt. Volgens de Provincie neemt hierdoor de populatie weidevogels af, een zienswijze die voor het gemak de intensivering van de landbouw buiten beschouwing laat. Dus moesten de dieren maar worden doodgeschoten en hun holen vernield, zo was de Provincie van mening. De gemeente Amsterdam denkt daar gelukkig anders over:

“Vossen zijn een beschermde diersoort. Een waarneming levert een indrukwekkende natuurervaring op. Het is de grootste wilde predator in onze omgeving”.

Volgens wethouder Laurens Ivens zijn er meer diervriendelijke alternatieven om ervoor te zorgen dat vossen weidevogels niet bejagen. Bijvoorbeeld gebieden waar de kievit, scholekster, grutto en wulp broeden afzetten met schrikdraad. Hij wil dan ook de jacht op vossen binnen Groengebied Amstelland verbieden, waar de gemeenteraad gisteren mee akkoord ging.

Bron: Het Parool ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.