Op donderdag 15 mei 2025 maakte Adidas tijdens zijn jaarlijkse algemene vergadering in Duitsland bekend dat het voortaan volledig zal stoppen met het gebruik van kangoeroeleer in al zijn collecties. Het Duitse sportmerk, voorheen een van de grootste gebruikers van kangoeroeleer wereldwijd, gebruikte dit leer vooral in zijn voetbalproducten.

Deze beslissing van Adidas zal bijdragen aan het verminderen van de wrede en grootschalige jacht van kangoeroes in Australië. Michel Vandenbosch, voorzitter van de Belgische dierenrechterorganisatie GAIA, over het verbod:
“Dit is een belangrijke overwinning voor dierenrechtenactivisten en beloont jarenlange inspanningen om deze sportkledijreus van koers te doen veranderen. Deze beslissing zal bijdragen aan het verminderen van de massale slachting die de gruwelijke kangoeroejacht aanricht.”
Wrede en grootschalige jacht
In Australië worden jaarlijks miljoenen kangoeroes op grote schaal gedood voor vlees en leer. De totale jacht op kangoeroes bedraagt jaarlijks ongeveer 1,6 miljoen dieren, wat grote zorgen oproept over hun welzijn. Alleen al voor de Belgische markt worden jaarlijks meer dan 80.000 kangoeroes gedood; België is daarmee de grootste Europese importeur en de tweede wereldwijd. In 2022 werd er 246 ton kangoeroevlees geïmporteerd in Nederland, wat neerkomt op zo’n 8.200 kangoeroes.
De jacht vindt vooral ‘s nachts plaats en veroorzaakt enorm lijden: ongeveer 40 procent van de dieren sterft niet onmiddellijk, waarna jagers verplicht zijn om deze dieren – ook jonge exemplaren – af te maken door hun schedel in te slaan, een uiterst barbaarse praktijk.
Export kangoeroeleer naar de Europese Unie
Kangoeroeleer en andere producten worden geëxporteerd naar onder meer de Europese Unie, een belangrijke afzetmarkt voor sportschoenen. Ondanks dat verschillende merken inmiddels afstand nemen van kangoeroeleer – zoals Puma en Nike – worden er nog steeds voetbalschoenen van dit materiaal verkocht.
Dierenwelzijnsorganisaties zoals Kangaroos Alive, GAIA en World Animal Protection wijzen erop dat de dodingmethoden die door de Australische overheid worden goedgekeurd niet voldoen aan de Europese dierenwelzijnsnormen.
Onjuiste argumenten over populatiebeheer
De sector die kangoeroeleer produceert, verdedigt de jacht met het argument dat deze nodig zou zijn om de populatie in balans te houden. Uit een onderzoek van de regering van Nieuw-Zuid-Wales uit 2021 blijkt echter dat de gebruikte methoden voor populatie-inschatting onbetrouwbaar en inconsistent zijn. Dit leidt tot een kunstamite verhoging van de vangstquota.
Jaarlijks 1,6 miljoen kangoeroes voor hun vlees bejaagd in Australië
Daarnaast lijden kangoeroes zwaar onder de gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte, overstromingen en bosbranden. Australië is zeer kwetsbaar voor deze veranderingen, wat het verdwijnen van natuurlijke leefgebieden versnelt en het dierenwelzijn verder bedreigt.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer