Een half miljoen honingbijen is zondagochtend in beslag genomen omdat de landeigenaar waar de bijenkasten stonden de imker niet meer op het terrein toeliet. Naar verluidt was er sprake van ruzie, waarna de imker aangifte deed van diefstal. Daarop werden de bijen gered door de dierenpolitie.

half miljoen bijen gered
Half miljoen bijen gered van ruziënde landeigenaar | Foto: publiek domein

Volgens de politie had de landeigenaar de toegang tot het terrein in het Brabantse Veldhoven ontzegd, waardoor de imker niet meer bij zijn bijen kon. De landeigenaar wist echter niets over het houden van bijen, vandaar dat de aangifte door de imker werd gehonoreerd met inbeslagname door de politie. De dieren zijn zondagochtend naar een opvangadres gebracht.

half miljoen bijen gered
Honingbijen | Foto: publiek domein

Het belang van bijen als bestuivers is natuurlijk bekend en ook dat bijen het erg moeilijk hebben, onder meer door pesticiden als neonicotinoïden en niet te vergeten de varroamijt, zeer waarschijnlijk samenhangend met klimaatverandering. Toch zijn bijen voor veel mensen niet meer dan ‘enge stekers’, die echter geen vlieg kwaad doen zolang je ze met rust laat. Bovendien zal een honingbij je niet snel steken, want hun angel blijft door weerhaakjes in de wond zitten, waarna de bij sterft. Steken is dus echt alleen een laatste verdedigingsmechanisme.

half miljoen bijen gered
Bijen zijn als bestuivers essentieel voor onze voedselvoorziening | Foto: publiek domein

Het leven in een bijenkorf is een prachtig samenspel van duizenden dieren, die allemaal hun eigen rol hebben en zo een goed georganiseerde samenleving vormen. Iedere bij telt, vandaar onze blijdschap dat maar liefst 500.000 individuen zijn gered, die het slachtoffer dreigden te worden van een ruzie tussen mensen.

half miljoen bijen gered
Een goed georganiseerd samenleving | Foto: publiek domein

De eigenaar van het perceel in Veldhoven is niet aangehouden maar zal in een later stadium nog wel gehoord worden door de politie. Als daarbij ook nog de ruzie met de imker bijgelegd kan worden eindigen we deze dag met bijzonder goed nieuws.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR