In Zuid–Afrika worden nieuwe radicale methoden getest om de handel en de bijbehorende stroperij met betrekking tot neushoornhoorns tegen te gaan. Zo is een idee van een aantal wildlifebeschermers om de hoorn van de neushoorns te injecteren met een gif, waardoor de mensen die de hoorn eten ‘serieus ziek’ zullen worden.

Neushoorns
Neushoorns | Foto: allspice1 via Compfight cc

De Aziatische markt is al lange tijd de grootste afnemer van wildlife producten. Ook de neushoornhoorn is een favoriete bestelling uit het Oosten. Er wordt dan ook een flinke duit neergelegd om deze hoorn op je bord of in je medicijnen te mogen hebben.

Het jagen op neushoorn en de handel in hoorns is een illegale activiteit. Alleen al in 2013 zijn 200 neushoorns vermoord voor de illegale handel. In 2012 was het totaal 668. Als het zo doorgaat wordt dit aantal in 2013 met gemak verbroken. Natuurbeschermers schatten dat er in 2013 ongeveer 1.000 neushoorns gedood zullen worden.

Op dit moment zijn meer dan 100 neushoorns geïnjecteerd met gif in hun hoorns. Het gif bestaat uit simpele roze verf en een parasietenbestrijdingsmiddel. De neushoorns hebben niets te lijden van de injectie of het proces. De hoorns krijgen een roze kleur en zijn daardoor goed herkenbaar. Het bestrijdingsmiddel dat gebruikt wordt is legaal verkrijgbaar en wordt voornamelijk gebruikt als middel tegen teken bij vee.

Mensen die de geïnjecteerde roze hoorns zullen consumeren zullen ziek worden. Klachten zoals misselijkheid, buikpijn en diarree zijn gebruikelijk.

Het gebruik van gif ter bescherming van de neushoorn wordt ondersteund met een uitgebreide mediacampagne om consumenten te informeren.

Sommige wildlifebeschermers reageren bezorgd op de inzet van deze methode, omdat ze denken dat het probleem van de stroperij zo alleen maar verplaatst wordt naar gebieden waar niet wordt geïnjecteerd. Ook kunnen stropers hoorns terug verven naar de originele kleur.

Bron ©PiepVandaag.nl Brechje van Otterdijk