Politiehond K9 Kiah uit New York heeft de Public Service Award gekregen van dierenbeschermingsorganisatie ASPCA. Kiah is de eerste pitbull-achtige politiehond in de staat New York. Naast het werk als politiehond helpt Kiah ook op scholen, tijdens lessen over de opvang van asieldieren.

Kiah
Politiehond K9 Kiah | Foto: via Animal Farm Foundation/Facebook

Pitbulls staan onder druk. Er gaan steeds meer stemmen op om de soort te verbieden, net als een grote groep andere zogenaamde ‘vechthonden’. Tegenstanders van deze maatregelen wijzen er vooral op dat de opvoeding bepaalt of een hond vals wordt. Dit gedrag is niet per se typisch voor de soort, zonder te ontkennen dat het gaat om een ras dat gefokt is op bepaalde eigenschappen.

Positieve kwaliteiten
Dat een goede opvoeding van een pitbull een geweldige en vooral betrouwbare hond oplevert bewijst K9 Kiah. De hond kreeg een training via het Universal K9 programma, een opleiding voor politiehonden. Kiah studeerde af in het opsporen van narcotica en als speurhond naar vermiste personen. Hij is hier zo goed in dat ook andere politiedistricten de vele positieve kwaliteiten van pitbulls beginnen te waarderen.

Publiekslieveling
Het is niet zo dat Kiah is getraind om een ‘gemene’ hond te zijn. Hij is ook een graag geziene gast tijdens voorlichtingscampagnes op scholen, over het belang van redding en een goede opvang voor dieren in nood. De hond is inmiddels een publiekslieveling, en dat geeft zijn soort een hoop positieve aandacht. Een opsteker voor pitbulls, die de laatste tijd al genoeg onder vuur liggen.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel