In de nacht van 5 op 6 november hebben enkele onbekenden een asiel in Curtea de Arges, Roemenië, aangevallen. Het asiel wordt gerund door organisatie Tierheim Hoffnung & Liebe e.V. en er verblijven zo’n 600 honden. Enkele honden zijn gedood en vele zijn vermist.

asiel
Foto via Map of Hope

Tijdens de aanval op asiel Hoop en Liefde was er een beheerder aanwezig, die helaas in haar eentje machteloos stond. De daders mishandelden honden en joegen ze naar buiten. 37 honden zijn nog vermist. Twee honden werden op gruwelijke wijze gedood: van Nimrod trof men alleen het hoofd aan en Tristan was van zijn ingewanden ontdaan. Oldie, een oude, blinde hond bleek gewond, hij was in een rioolbuis gegooid en had flinke japen over zijn hele lichaam. Een van de ontsnapte honden zag men later terug in de stad, maar het dier was zo bang dat het niet gevangen kon worden.

Enkele honden zouden binnenkort afreizen naar adoptiegezinnen in Duitsland, waaronder Oldie. Toen de adoptiefamilie hoorde hoe hij is toegetakeld zijn zij direct naar Roemenië gereden om hem zelf op te halen. Hij is nu gelukkig veilig. Een andere hond die geadopteerd zou worden, Mona, is helaas nog vermist.

Wie de daders zijn is niet bekend, het asiel heeft nooit bedreigingen ontvangen. Mogelijk gaat het om hondenvangers die de honden wilden stelen voor de kill shelters (openbare asiels waar honden worden gedood) in de omgeving van Curtea de Arges.  Ook zou het om de beruchte ASPA kunnen gaan, die organisatie heeft ook asiels in Boekarest overvallen. Daarnaast kan de aanval betrekking hebben op een negatief bericht over asiel Hoop en Liefde dat onlangs verscheen in de Arges Express. Volgens bronnen stelde dit het asiel  in een verkeerd daglicht en berust het op onwaarheden.

De asielmedewerkers zijn vanzelfsprekend zeer geschokt en ontdaan. Ze hopen met hulp van mensen in de omgeving de vermiste honden weer terug te vinden, mogelijk in een gemeente-asiel. Maar ook het leven van de resterende honden is in gevaar, men is bang dat de daders terugkomen. Hoop en Liefde probeert nu een lokale veiligheidsdienst in te schakelen, maar dat is erg duur. Zie de website van Tierheim Hoffnung & Liebe voor meer informatie.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde