Gisterenochtend vonden wandelaars op Texel een gestrande bruinvis met kalfje. Ze probeerden de dieren terug het water in te duwen. Dit lukte met het kalfje, het zwom weg. Het volwassen dier lag in de branding toen dierverzorgers van Ecomare te hulp kwamen. De bruinvis was gewond en kon niet meer wegzwemmen. Helaas is ze kort daarna overleden.

Texel
Bruinvis | Foto credit: Andrew Reding / Foter / CC BY-NC-ND

Kalfje nu moederloos

Strandingen van zee(zoog)dieren zijn acute situaties: direct inschakelen van hulpdiensten zoals Eerste Hulp bij Zeehonden (EHBZ) of SOS Dolfijn, is van groot belang. Helaas heeft dit voor de gestrande bruinvis op Texel niet meer mogen baten, tijdens de rit naar het opvangcentrum overleed het dier.

De kans is klein dat het kalfje zonder moeder overleeft. Het zou gaan om een pasgeboren bruinvis, die nog afhankelijk is van moedermelk. Volgens de dierverzorgers van Ecomare konden ze het kalfje niet bereiken, het was te ver weg gezwommen. Er wordt naar het dier uitgekeken.

Zo’n 5-10 levende bruinvissen stranden jaarlijks op de Nederlandse kust. Aangezien deze dieren niet zomaar stranden en meestal iets mankeren, is terugduwen naar zee volgens Ecomare geen goede oplossing.

Bruinvissen en dolfijnen EHBO

Hoe help je een gestrande bruinvis of dolfijn? SOS Dolfijn stelde deze regels op:

1. Blaasgat: een bruinvis of dolfijn haalt adem met het blaasgat op zijn hoofd. Zorg dat er geen water of zand in komt;

2. Rust: een bruinvis of dolfijn op het strand schrikt snel. Loop rustig, houd mensen en honden op afstand;

3. Koelen: een bruinvis of dolfijn op het strand krijgt het snel te warm. Koel het dier met water en natte doeken en zorg voor schaduw;

4. Hulp! Bel SOS Dolfijn en zorg goed voor het dier tot de dolfijnambulance ter plaatse is. Het noodnummer is 06-65098576.

Bron: Ecomare ©PiepVandaag.nl