‘Gojelek’ is nu echt een vrije vogel

‘Gojelek’ is een brahmaanse wouw, een prachtige roofvogel en een bekendheid in Jakarta. Zijn tekening staat op alle stadsbussen en op alle officiële overheidspapieren! Want deze, in Indonesië bedreigde vogelsoort, was ooit zo talrijk in Jakarta en omgeving dat de vogel het symbool werd van de stad. Maar in 2004, toen er acht jonge brahmaanse wouwen werden gered uit een pvc buis, realiseerde ik me pas dat deze vogelsoort alleen op de stadsbussen en op het papierwerk talrijk was, daar in het wild, de vogel onvindbaar was geworden. 

pvc-buis
© Jakarta Animal Aid Network (JAAN)

De acht jonge vogels werden gesmokkeld door een handelaar met als eindbestemming Koeweit maar werden onderschept door de douane op Jakarta’s Soekarno Hatta’s airport.

Ik werkte destijds vrijwillig bij het nieuw opgerichte opvangcentrum naast het vliegveld, waar alle in beslag genomen dieren terecht kwamen; slangen, beren, apen, reptielen, miereneters… en vogels. Die dag in november 2004 werd mij tot mijn grote verbazing een pvc-buis overhandigd door de douane, gevuld met deze verzwakte vogels. Eén voor één stelde ik hen weer aan het daglicht bloot, verbaasd over hoeveel vogels er in zo’n kleine buis op elkaar gepropt zaten.

Toen de dieren eenmaal echt waren opgeknapt ben ik op zoek gegaan naar een mogelijke vrijlatingsplaats en dat werden de ‘Duizend Eilanden’ (Pulau Seribu); een prachtige gebied bestaande uit kleine eilandjes omgeven door koraalriffen gelegen voor de kust van Jakarta. In Pulau Seribu was zelfs een eiland vernoemd naar de vogelsoort die inmiddels was uitgestorven in het gebied door de illegale handel!

pvc-buis
Roofvogelrehabilitatiecentrum © JAAN

De acht vogels werden vrijgelaten in augustus 2005, de Indonesische minister van bosbouw kwam zelfs de vrijlating bijwonen, daar het een belangrijke gebeurtenis was. Zouden de vogels weer zelfstandig kunnen overleven? Zou de populatie weer opgebouwd kunnen worden of zouden we echt alleen de vogels nog op stadsbussen kunnen aanschouwen?

Inmiddels  heeft ‘Gojelek’, de meest bijdehante vogel van de acht al tien jonge brahmaanse wouwen op de wereld gezet waar hij en zijn partner uitstekend voor zorgen. Naast deze acht ‘pvc-buis-vogels’ heeft het project nog 137 andere vogels kunnen opvangen en rehabiliteren. Momenteel zijn er nog 35 vogels in het rehabilitatiecentrum. ‘Gojelek’ en zijn familie komt bijna tien jaar na hun vrijlating nog regelmatig even een kijkje nemen, om daarna weer ver en hoog weg te vliegen.

Gelukkig kunnen we deze prachtige vogels nu nog in het wild zien en niet alleen op passerende stadsbussen!

©PiepVandaag.nl Femke den Haas, oprichtster Jakarta Animal Aid Network (JAAN)