Een familie beloegawalvissen spoelde vorige week aan op een strand in het verre oosten van Rusland, nabij de Zee van Ochotsk. De bewoners van het kustdorp Tsjoemikan troffen de beloega’s aan bij de Oeda – een rivier die uitmondt in zee – en belden de hulpdienst. Het ging om een groep volwassen dieren en een jong.

Gestrande beloega's Rusland
Gestrande beloega’s | Foto (illustratief): screenshot video Хабаровский край сегодня/YouTube

‘Ik had dienst en ben onmiddellijk naar het gebied gegaan om te kijken,’ aldus Alexei Paramonov, hulpverlener met ervaring in het redden van walvissen. Hij trof de dieren zo’n 1,5 kilometer uit de buurt van het water aan. Walvisexpert Bakht Mavlanov omschrijft de situatie:

“Het jong lag ver bij zijn moeder vandaan en was ernstig bevroren door de wind. Het schreeuwde meelijwekkend; het was echt gehuil, zoals dat van een klein kind.’ De moeder probeerde dichter bij haar kalf te komen, maar raakte hierdoor verwond op de stenen.”

.
.
Dit is niet de eerste keer dat beloega’s aanspoelen op deze plek. Precies een jaar geleden werden hier ook drie gewonde walvissen aangetroffen. Daarnaast raken beloega’s ook elders wel eens uit de koers. Zo deelden wij eerder een video van een beloegawalvis die terecht was gekomen in de Theems bij Engeland, waar de dieren normaal niet voorkomen.
.

Beloega in rivier de Thames gezien (video)

.
Het habitat van de witte walvis is noordelijk (sub)arctisch gebied, vandaar dat de beloega ook wit is, als schutkleur tussen het ijs. Jongen zijn aanvankelijk grijs en nemen deze kleur later pas aan, zoals ook te zien is in de video van deze gestrande beloega’s:
.

.
Gelukkig kon de hele beloegafamilie bij Tsjoemikan gered worden. De hulpverlener was in staat om een kuil onder één van de dieren te graven om het veilig op de buik te keren, in plaats van de gevaarlijke zijwaartse positie waarin het dier eerst lag. Ook kon hij het kalf bij de moeder brengen, wat de dieren iets kalmeerde. Hij beschermde hen gedurende een aantal uur en zorgde ervoor dat de beloegawalvissen voldoende vochtig bleven en hield het jong warm onder een deken.

Paramonov heeft bloed afgenomen bij de witte walvissen en de monsters voor controle naar het Instituut van Ecologie en Evolutie gestuurd. Uiteindelijk konden de dieren tijdens vloed weer terug de zee in. Hopelijk blijft het voor de beloega’s bij deze ene keer.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap