Een witte beloega werd gisteren meermaals waargenomen in de rivier de Theems, Engeland. Dat is uitzonderlijk, want beloega’s, of witte dolfijnen, komen in deze omgeving niet voor. Natuurorganisaties houden het dier goed in de gaten.

beloega
De beloega, of witte dolfijn | Foto (illustratief): Ansgar Walk/Wikimedia

Ecoloog Dave Andrews ontdekte de beloega gisteren in de Theems en plaatste video’s van het dier op Twitter. De beloega was aan het foerageren bij binnenvaartschepen, in de buurt van Gravesend in het graafschap Kent.

Bijzonder
Lucy Babey van ORCA, een organisatie die walvissen, dolfijnen en bruinvissen in Britse en Europese wateren bestudeert en beschermt, geeft aan:

“Het is een zeer ongebruikelijke waarneming. De laatste keer dat beloega’s in de buurt van het Verenigd Koninkrijk werden waargenomen, was in Northumberland in 2015. Aangezien het dier ver van zijn gebruikelijke leefomgeving is, is de kans groot dat het van streek is. Het is daarom heel belangrijk dat belangstellenden, zowel op land als op zee, afstand houden.”

Plastic in het water
Ook The Port of London Authority houdt de beloega in de gaten. Tanya Ferry, milieumanager, maakt zich zorgen over het voedsel voor de walvis.\

“We hebben nogal wat plastic zakjes in het water, dat kan een probleem opleveren.”

De beloega wordt door de natuurorganisaties vanaf het land op ruime afstand goed in de gaten gehouden.

beloega
Russische Beloega | Foto: libertygrace0/flickr

Beloega’s leven in de noordelijke subarctische gebieden, waaronder de Witte Zee, de Barentszzee en de Zee van Ochotsk. Hun witte kleur dient als camouflage, als ze tussen de ijskappen zwemmen.  Ze hebben een bolvormig hoofd, geen rugvin en een flexibele nek.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde