Zeventien van de achttien honden van Stichting VIER VOETERS die vorige week op wrede wijze werden gestolen uit een opvang in Roemenië zijn weer in handen van VIER VOETERS. De honden waren gestrest en bang en sommige honden hadden ernstige verwondingen.

honden vier voeters roemenië
Foto: VIER Voeters

Stichting VIER VOETERS, eigenaar van een deel van het opvangcentrum in Roemenië, heeft gemengde gevoelens. “Natuurlijk zijn we blij dat we de meeste honden terughebben “, verklaart Karen Jansen. “Maar het geeft meteen wel de zinloosheid van de hele actie aan. Het feit dat de hondenvangers per dier worden betaald laat zien hoe corrupt het systeem is”. Van de honden die zijn weggehaald hadden acht al een adoptiefamilie. Inmiddels zijn de dieren die al geadopteerd waren overgedragen aan hun nieuwe eigenaar. De overige honden zijn overgebracht naar Speranta, een ander asiel dat onder beheer van VIER VOETERS staat.

Vorige week vrijdag hebben gemeentelijke hondenvangers van de ASPA 18 honden die onder behandeling stonden van VIER VOETERS mishandeld en illegaal meegenomen. Ze forceerden het slot, namen de honden mee en vernielden de verblijven waar de honden na hun medische behandeling kunnen herstellen.

In totaal werden zo’n 75 honden meegenomen. Zeker acht honden zijn ter plaatse overleden als gevolg van de brute behandeling. Het management van het asiel in Bragadiru weigerde de dieren terug te geven en breekt daarmee een aantal artikelen van de nieuwe zwerfhondenwet.

Wat er met de honden, die niet onder toezicht van VIER VOETERS stonden, is gebeurd is onbekend. Volgens VIER VOETERS is de vrijlating van de honden, die onder hun beheer, stonden te danken aan het feit dat collega’s uren voor de poort van het asiel hebben gewacht, in gezelschap van veel journalisten. De mediadruk heeft ervoor gezorgd dat de dieren werden vrijgegeven.

©PiepVandaag.nl