Gemeentelijke hondenvangers doden en mishandelen honden

VIER VOETERSAfgelopen vrijdag hebben gemeentelijke hondenvangers van de ASPA 18 honden die onder behandeling stonden van VIER VOETERS mishandeld en illegaal meegenomen. Ze forceerden het slot, namen de honden mee en vernielden de verblijven waar de honden na hun medische behandeling kunnen herstellen. VIER VOETERS is diep geschokt door deze in opdracht van het stadhuis van Boekarest uitgevoerde wrede actie en doet aangifte.

Boekarest
Foto: Vier Voeters

Videobeelden laten zien dat de honden op brute wijze gevangen worden, waarna ze worden overgebracht naar het asiel van Bragadiru vlakbij Boekarest. Deze onrechtmatige actie was niet alleen gericht tegen VIER VOETERS, maar ook tegen het opvangcentrum waar de VIER VOETERS kliniek gevestigd is. In totaal werden zo’n 75 honden meegenomen. Volgens verschillende ooggetuigen overleden ten minste vier honden ter plaatse als gevolg van de brute behandeling. Het management van het asiel in Bragadiru weigert de dieren terug te geven en breekt daarmee een aantal artikelen van de nieuwe zwerfhondenwet.

“Deze dodelijke actie is totaal zinloos”, verklaart Gabriël Paun, directeur Campagnes bij VIER VOETERS. “Deze honden werden door ons gered uit de meest verschrikkelijke omstandigheden. Zij zouden geadopteerd worden. De hondenvangers hebben sommige dieren gedood en andere verwond. We doen onze uiterste best om de honden die dit bloedbad overleefd hebben terug te krijgen en hopen liefdevolle gezinnen voor hen te vinden.”

VIER VOETERS heeft een wettelijk contract met het stadhuis voor het uitvoeren van een castratieproject voor zwerfhonden en het gebruik van de kliniek die eigendom is van het stadhuis. Sinds afgelopen vrijdag wordt medewerkers van de dierenwelzijnsorganisatie de toegang tot de faciliteiten ontzegd, terwijl het contract geldig is tot april 2014 en VIER VOETERS niet gevraagd is te vertrekken. Op verzoek van het stadhuis heeft VIER VOETERS veel geld en tijd gestoken in het project en in het district meer dan 3.000 honden gecastreerd. Ook veel Nederlanders zijn zeer begaan met het lot van de zwerfhonden en hebben geld gedoneerd om hen een beter leven te geven.

“De situatie loopt volledig uit de hand”, zegt Gabriël Paun. “We hebben aangifte gedaan bij de politie en zullen juridische actie tegen de ASPA ondernemen. De belangrijkste aanklacht: Het doden en begaan van wreedheden tegen de dieren, diefstal, inbeslagname van particuliere goederen en vandalisme. Het is nu aan de minister om actie te ondernemen en dit dierenleed te stoppen. Hij is de enige met de macht om dit te doen”.

Videobeelden van deze illegale actie. Waarschuwing: schokkende beelden.

Persbericht VIER VOETERS