Twee Aziatische zwarte beren die vijftien jaar lang gebruikt werden in de berengalindustrie in Vietnam, zijn onlangs bevrijd door dierenhulporganisatie Animals Asia. Omdat ze al die tijd in kooien werden gehouden, hebben ze elkaar nooit kunnen aanraken. Vorige week werden ze eindelijk samen in een verblijf gelaten: een prachtig moment waaruit bleek hoe dol de twee op elkaar zijn geraakt, ondanks alles wat ze hebben meegemaakt.

galberen
Een Aziatische zwarte beer in de opvang | © Animals Asia

Berengal wordt gebruikt in traditionele Aziatische medicijnen. Hiervoor worden beren hun leven lang in kleine kooien gehouden, terwijl hun gal op zeer pijnlijke wijze wordt afgetapt. Het leed dat deze dieren wordt aangedaan is onbeschrijflijk. Coco en Yogi hebben vijftien jaar lang in een hel geleefd, in dezelfde ruimte, gescheiden door tralies.

In maart werden zij gered door Animals Asia en na een quarantaineperiode ontmoetten ze elkaar afgelopen week in levende lijve.

[vine id=”evT3eXrPa30″ mode=”normal” autoplay=”no” maxwidth=”560″]

Dierenartsassistent Lisa Brailey reisde 2000 kilometer met de twee beren van de berenfarm naar hun nieuwe onderkomen in Tam Dao:

“Het is een voorrecht en een genot om Coco en Yogi elke dag gezonder en gelukkiger te zien worden, sinds ze in de opvang zijn. Ik had het geluk erbij aanwezig te zijn toen ze elkaar eindelijk echt konden ontmoeten, nadat ze vijftien jaar lijdzaam hebben moeten toezien hoe de ander leed. Het was liefde op het eerste gezicht. Ze gingen gelijk samen spelen en worstelen, alsof ze oude vrienden waren. Ze wisten van geen ophouden tot ze allebei uitgeput waren en een dutje gingen doen.”

De volgende fase is dat ze samen een buitenverblijf krijgen met gras, bomen, klimmogelijkheden en speelgoed. Volgens Jill Robinson, oprichter van Animals Asia, is het belangrijk hun introductie in de opvang stapsgewijs te laten verlopen, om stress te voorkomen.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde