In een brief, ondertekend door de bestuurders van 24 gemeenten, wordt staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken opgeroepen om haast te maken met het verbod op het inzetten van wilde dieren in het circus. Al in 2012 werd dit verbod opgenomen in het regeerakkoord, maar tot op heden is er geen landelijke wetgeving waardoor gemeenten niet in de mogelijkheid zijn om circussen te weren waar gebruik wordt gemaakt van exotische dieren als tijgers, leeuwen, olifanten, neushoorns en giraffen.

Mexicostad wilde dieren circus
Foto: dirkjanranzijn via Compfight cc

De brief is ondertekend door steden als Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Haarlem, Schiedam, Almelo en Gouda. Het initiatief werd genomen door wethouder Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam, die dierenwelzijn in zijn portefeuille heeft. Volgens Eerdmans horen de exotische en wilde dieren niet thuis in het circus en worden ze ernstig aangetast in hun welzijn. Hij concludeert dat ze te weinig leefruimte hebben, het grootste deel van de dag in transportkooien moeten zitten of aan de ketting staan en daardoor veel te weinig lichaamsbeweging hebben. Ook vindt hij dat entertainment met wilde dieren een slecht voorbeeld is voor met name kinderen, die een verkeerd beeld krijgen voorgeschoteld over de waarde van deze dieren en hoe we met ze moeten omgaan.

Staatssecretaris Dijksma laat in een reactie op de brief weten dat ze dit najaar nog met een wetsvoorstel zal komen omt voor een wettelijk verbod op wilde dieren in circussen. Dit zal wel even tijd kosten, verklaart ze. In het voorstel zal worden opgenomen om welke dieren het precies zal gaan. Het is nog niet duidelijk of het verbod zal gelden voor nieuw aan te schaffen dieren of ook wilde dieren die al in het circus optreden.

Bronnen: Volkskrant, NRC Handelsblad ©PiepVandaag.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.