In een gelekt ontwerp van het nieuwste klimaatrapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) worden de directe kosten door zeespiegelstijging als gevolg van klimaatverandering geraamd op 17 miljard euro per jaar in Europa tegen het einde van deze eeuw en dat is alleen nog maar economische schade. Er moet dan ook direct worden ingegrepen, aldus het VN-klimaatpanel. De Engelse krant, The Independent, kreeg het gelekte document onder ogen en noem het ‘een officiële profetie des onheils’.

ipcc

Nederland, België, Spanje, Italië, Duitsland, Frankrijk en Denemarken krijgen het in Europa het zwaarst voor de kiezen, aldus het rapport dat eind deze maand officieel gepresenteerd wordt in Japan.

Nog niet eerder was het VN-klimaatpanel zo expliciet. De klimatologen voorspellen miljoenen klimaatvluchtelingen, escalerende conflicten en een ontwrichting van de wereldeconomie.

“Tijdens de 21e eeuw zullen de effecten van de klimaatverandering de economie en de strijd tegen armoede vertragen, de voedselzekerheid aantasten en nieuwe armoedevalkuilen veroorzaken, vooral in stedelijke gebieden”, zo valt te lezen in het document.

Voorspeld is dat bij een temperatuurstijging van 2,5 graden de wereldeconomie ruim 1.000 miljard euro per jaar zou kunnen verliezen. Het ziet er nu naar uit dat de wereld afstevent op een opwarming van 3,7 graden tegen 2100.

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl