Topmodel Lonneke Engel klaagt Academy Bartels aan wegens mishandeling

Topmodel Lonneke Engel klaagt Tineke Bartels, haar dochter Imke Schellekens-Bartels en hun dressuurstal, Academy Bartels aan wegens mishandeling van haar paard U2. Lonneke schreef onderstaande ingezonden brief aan PiepVandaag. 

Lonneke Engel en haar paard U2

Lonneke Engel en haar paard U2

Paardenleed
De berichtjes en steunbetuigingen stromen binnen na het naar buiten komen van de mishandeling van mijn paard U2. Ik schijn een pijnlijke plek geraakt te hebben in de paardenwereld en vooral de dressuurwereld. Waar het mij om gaat is dat ik 3 jaar geleden een gezond paard naar Academy Bartels heb gebracht, op aanraden van zijn amazone Mischa Koot en dat ik nu na 3 jaar een beschadigd (verminkt) paard terug heb gekregen. Hoe kan dat?

Niemand wil verantwoordelijkheid nemen. Ik heb al weken geleden de betrokken partijen van de bevindingen van de Universiteit van Gent op de hoogte gesteld, maar het werd afgedaan als “misverstand” en onzin. Dus dan rest mij niets anders dan de waarheid naar buiten te brengen. Ondertussen staat mijn paard met een kapotte kaak en mond in zijn stal terwijl hij heel voorzichtig probeert te eten. Want dat is het ergste van alles: mijn paard heeft elke dag pijn bij het eten. Door beschadigingen in zijn mond veroorzaakt door het chronisch hardhandig rijden met een bit.

Lonneke Engel en U2

Dit alles is door wetenschappelijk onderzoek bevestigd. Ik ga natuurlijk niet zomaar iets zeggen wat niet op feiten berust. Zeker als het een bekende stal en gerenommeerde amazones betreft. Jarenlang heb ik hen royaal betaald omdat ik wilde dat er zo goed mogelijk voor mijn paard zou worden gezorgd. Helaas heeft hij nu continu pijn door een verminkte kaak, diverse andere problemen, en een toekomst die vooral in de wei te zoeken is.

Deze rust is voor het paard natuurlijk fijn. Maar daar is wel een lijdensweg aan voorafgegaan, waar mensen die daarvoor verantwoordelijk zijn, dat niet hebben gezien, of niet aan mij hebben verteld. Wie voor deze mismanagement verantwoordelijk is, dat zal de rechter bepalen. Die heeft daar het meeste verstand van. De feiten liegen er niet om. U2 gaat straks na de revalidatie op de wei met mijn oude paard. Dat vinden ze vast gezellig.

Lonneke Engel en U2

Paardrijden vind ik nog steeds heel leuk. Ik heb jammer genoeg door mijn werk en reizen en een burn-out de afgelopen jaren niet veel van mijn paarden kunnen genieten. Ik hoop dat door mijn verhaal te vertellen er meer mensen wakker worden en zich gaan realiseren dat men met respect met paarden om moeten gaan. Een paard is een levend wezen, niet iets om geld mee te verdienen. Al lijkt het er jammer genoeg steeds meer op dat economische belangen zwaarder wegen dan dierenwelzijn.

Ik weet ook dat er veel mensen zijn die wel goed voor hun paarden zorgen. Juist deze mensen verdienen het eigenlijk om de aandacht te krijgen. Paarden zijn ontzettende lieve dieren die je vergeven als je een foutje maakt, en er altijd voor je zijn. We moeten blij zijn dat wij deze paarden elke dag mogen berijden.

Ik hoop dat de betrokken partijen in de toekomst beter op de paarden, die zij verzorgen en trainen, letten. En dat er zo met mijn verhaal veel paarden geholpen worden. Wellicht heb ik een tipje van de sluier opgelicht van enkele zeer trieste handelingen in de paardensport. In mijn ogen kan deze sport vanaf nu alleen maar beter en gezonder worden, met het welzijn van het paard centraal!

Lonneke Engel

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Hallo Lonneke. Ik heb een soortgelijke situatie van een paard gehoord bij een zeer bekende Nederlandse dressuurruiter. Hij heeft een paard van iemand die ik ken tot bloedens toe de vernieling in gereden. Zij durfde geen aangifte te doen. Ik had het wel gedaan als het mijn paard aan zou gaan. Sterkte voor jullie gewenst.

 2. Beste Lonneke,

  Ik heb diep respect voor jou.

  Alle mensen die werken op basis van respect voor het paard, rekening houdend met de beperking van het paardenlichaam, weten een beetje wat jij moet meemaken. Hoeveel mensen zijn er niet weggestuurd op een stal omdat ze op komen voor een paard in nood. Het is voor alle paarden van Nederland van belang dat daar verandering in komt! Diepe buiging voor jou en een knuffel voor jouw paard.
  Liefs Karin

 3. Anouk Smit zegt:

  Top dat je dit naar buiten brengt! De sport zou als het om welzijn gaat sowieso op veel vlakken verboden moeten worden…net als manege’s die geen weidegang aan hun paarden kunnen bieden….paarden die 23 uur per dag op stal staan, of nog langer, met bitten rijden, onmogelijke houdingen vragen van het paard binnen de dressuur, te hoge of gevaarlijke hindernissen moeten nemen in de springsport, zware menwedstrijden, drafsport en rensport waar het martelen eerder regel is dan uitzondering, het is werkelijk waanzin als je werkelijk kijkt wat de mensheid met paarden doet en van paarden verlangt… natural horsemanship, dat zou de basis moeten zijn van elke (toekomstige) ruiter….en verplicht op elke manege…..

 4. Mayke Koole zegt:

  Succes Lonneke, met je strijd tegen dit onrecht.
  Ik hoop echt dat je dressuur rijdend Nederland de ogen hebt geopend en ze bewust maakt van wat er in wedstrijd rijdend paardenland tegenwoordig aan de hand is.
  Zelf als kind al, klassiek geschoold geweest, streng les, wat ook inhield dat je bij iets teveel handgebruik genadeloos een tik op je vingers kreeg van de instructeur! Hoofd is balans! Het moet voor de huidige toppaarden een vreselijke opgave zijn met zoveel leed om te kunnen gaan.
  Vroeguh, had je geen fysiotherapeuten of osteopaten. Je moest gewoon zorgen dat je goed met verstand trainde, luisterde naar je paard en samenwerkte. Heel veel sterkte in je gevecht tegen de gevestigde orde! En dikke zoen op de zachte neus van je lieve U2 ! Super dat je zo voor hem en zijn belang nu opkomt! X Mayke

 5. Toch vind ik het een beetje apart dat Lonneke de Facebookpagina van U2 heeft verwijderd. Als Lonneke niks te verbergen heeft, zoals ze aangeeft, waarom zou ze deze dan nu verwijderen? Vind ik persoonlijk ook niet helemaal correct.

 6. Wat vervelend dat het paard weer de dupe is van dit alles.
  Ik rijd zelf al jaren volgens natuurlijke methodes, waarbij een paard leert in te buigen, gewicht op 4 voeten te dragen en meer van dat soort dingen, gewoon goed een ruiter kunnen dragen dus, voordat het überhaupt iets anders leert. En dit alles zonder bit, hulpteugels oid.
  Ja, dat is mogelijk, maar het feit is helaas dat het merendeel van diegenen die zich ruiter of amazone noemen hier geen tijd in willen steken en hun paard liever met grof geweld in de krul trekken.
  Het doet me gewoon pijn om menigeen bezig te zien op de gemiddelde manege.
  Paarden die het hoofd omhoog gooien… er wordt niet gekeken waarom, nee… gooi er maar hulpteugels aan. Trek maar aan die teugels en drijf ze maar flink in het bit! Bah! Ga fietsen, als je niet met een levend wezen overweg kan.

  Hopelijk kan U2 in de toekomst met zo min mogelijk pijn leven.
  Berijden zou eventueel (geen idee hoe erg de beschadigingen zijn) kunnen met bitloos hoofdstel of gewoon een touwhalstertje. Overigens is een paard ook prima te berijden zonder hoofdstel.
  Gewoon trainen op het rijden op verplaatsen van gewicht.
  Ikzelf rijd western en die teugels? Die hangen als waslijntjes aan het bit (als ik al een bit gebruik!) Kwestie van goed inrijden. ik hoop dat op die manier, indien mogelijk, U2 ook weer het plezier kan ontdekken van samen met een mens op stap te gaan. Maar dan ook echt samen.

 7. Karel de Lange zegt:

  Chapeau voor Lonneke die aan heeft gedurfd om deze misdadige praktijken aan de kaak te stellen. Het eerste waar de LDR/rollkürgilde altijd mee schermt, is dat ze zo goed voor de paarden zorgen, dat het welzijn van de paarden boven alles gaat en dat er niets mis met hun training is want ze scoren ermee op de wedstrijden. De bekende eigen veer op de plaats waar de rug van naam verandert. Daarmee strooien ze steevast het onwetende landelijke journaille altijd zand in de ogen en knepen de officials en het hippisch journaille een oogje toe want het nationaal succes was immers belangrijker dan het welzijn van de paarden. De onnatuurlijke en geforceerde methode werd zelfs vanwege het succes massaal als vernieuwend omarmd. Met onze polderdressuur, die met de rijkunst niets van doen heeft, hadden we dan toch maar mooi de Duitsers onttroond en heel wat onkundige FEI-juryleden voor het lapje gehouden. Spektakel en truuks vierden hoogtij in de dressuur-ring.
  Alle inside kritiek werd steevast door de verantwoordelijke officials, het hippisch journaille en de betrokken ruiters verzwegen of afgedaan als jaloezie en afgunst. Over de vele paarden die het slachtoffer van deze praktijken werden en door de achterdeur verdwenen, zomaar doodvielen of in de stallen van de paardenklinieken belanden, werd nooit een woord gerept.
  Abraham Lincoln zei ooit eens:
  “You can fool all the people some of the time and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time.”
  In dit stadium zijn we nu beland. Als de verantwoordelijke officials deze praktijken, net als Zwitserland, niet radicaal verbieden, gaan buitenstaanders en in dit geval de rechter deze misdadige praktijken aan de kaak stellen en roept de hippische sport het onheil over zichzelf af. Het is te hopen dat daarmee ook een einde komt aan de fysieke en mentale lijdensweg van veel paarden die aan deze zogenaamde “rijkunst” worden blootgesteld.
  Derhalve is de onderstaande quote het overdenken meer dan waard.
  “Het paard Salinero is allang overleden. Er loopt alleen nog een afgericht restant rond”

  http://horses.nl/algemeen/lonneke-engel-bartels-nam-klachten-niet-serieus/

  http://horses.nl/algemeen/model-lonneke-engel-klaagt-bartels-aan/

 8. Ook ik, of de stal waar ik voor reed hebben.zoiets mee gemaakt met een.paard die.met achteraf een gebroken.kaak terug kwam. Dit was een goed tuigpaard echt zonde. De man die dit veroorzaakt. Heeft bood mij 300 euro om het paard niet aan te spannen. Ik wist niet waarom en ben hier dan ook niet op in gegaan, later bleek dus waarom ik dat niet mocht voor.hij zijn centjes had. En dat noemde zich een vriend van de.benadeelde eigenaar. Pffffffff ik ga geen namen.noemen, omdat ik niet de aangewezen.persoon ben om.dit te doen, maar degene waarom het gaat weet wel dat hij fout is geweest, tenminste dat hoop ik.

  • Sterkte met jou.paard en ik hoop dat na een operatie of iets dergelijks je er isschien.recreatief nog op kan rijden. Of misschien.bitloos??!

 9. Hallo iedereen! Ik lees alle reacties en neem de tips en steunbetuigingen mee in mijn dossier om deze zaak tot een goed einde te brengen. Een ieder die nog interessante tips heeft voor mij kan mij ook contacteren. Niet alleen voor U2, maar voor alle paarden die zo behandeld worden. Wij kwamen er te laat achter maar hopelijk kan het verhaal van U2 veel andere paarden helpen, en veel mensen tot nadenken zetten dat bijvoorbeeld een bit en stang ontzettend pijn doen bij een paard als je hardhandig er mee omgaat. We gaan deze zaak echt breder trekken dan alleen U2 en gaan hopelijk nog meer aandacht en nieuwe regels in binnen en buitenland krijgen voor paardenwelzijn! Liefs, Lonneke

  • Beste Lonneke, echt geweldig dat u dit doet, zelf kunnen ze niet voor zichzelf opkomen, respect, mvg nicolette

  • Beste Lonneke, respect dat je dit doet! En natuurlijk ontkennen ze bij Bartels maar het rapport liegt er niet om! Ik begrijp alleen niet dat niemand, bv een verzorger, eerder iets aan je paard gemerkt heeft.

 10. Hallo Lonneke,

  Triest!!! Paarden worden zo vaak misbruikt, niet gehoord, niet gerespecteerd.
  Topsport en geld ego-trippers zijn de vaak de oorzaak van alle ellende voor het paard.
  Topruiters zijn ook nog wel het voorbeeld voor menigeen !
  Er zijn gelukkig betere voorbeelden, Bent Branderup bv!
  Goed dat je dit onrecht aan het licht brengt, mensen moeten vaker hun mond open doen.
  Stop zeggen als je ziet dat een paard slecht wordt behandelt of getraind.
  Het paard kan het zelf niet! Wij wel! Als het paard in opstand komt wordt hij aan de kant geschoven!
  Lastig paard of gevaarlijk paard! wordt er dan gezegd, nee!!! Gekweld paard!!
  Super dat jij voor je paard opkomt! Super dat je je niet laat weerhouden door grote namen!!
  Mijn steun heb je, je bent een voorbeeld, kan ik ook nog wat van leren en dat doe ik bij deze!!!

 11. Lonneke, ik ben heel blij dat je dit hele verhaal in de openbaarheid brengt. Al 12 jaar werk ik samen met mijn team om paarden die door training/ sport ernstige blessures of ander lichamelijk of mentaal discomfort hebben opgelopen weer te revalideren. Soms ontstaan deze problemen ondanks dat mensen echt naar het beste van hun kunnen met de paarden zijn omgegaan, maar vaak om dezelfde reden als bij jouw paard.

  In de sport wordt vaak voorbij gegaan aan het wezen paard, zelden wordt er bij stil gestaan wat het überhaupt betekent voor een paard, een ruiter dragen of een bit in je mond. De situatie is veel erger dan dat de meeste mensen beseffen. De meeste (sport)paarden lopen dagelijks met pijn in hun lijf. Het inzicht van paardeneigenaren/ trainers neemt maar zo langzaam toe!

  Gelukkig werk ik met eigenaren die dit inzicht wel hebben en geven zij hun paarden de tijd om rustig te revalideren en nemen zij soms genoegen met een paard wat minder kan presteren dan dat ze zelf als ruiter graag zouden willen. Niet zelden zijn de paarden voordat ze in revalidatie komen getraind door gerenommeerde ruiters. Het publiek ziet alleen de prachtige resultaten in de sport, maar niet wat zich achter de schermen afspeelt.

  Jouw paard is geen alleenstaand geval! Ik hoop dat meer mensen dit inzicht gaan krijgen en ik wens jou en je paard het allerbeste! Ik wens voor hem dat hij weer zonder pijn in zijn kaken op de wei kan staan! Fijn dat jij naar je paard hebt geluisterd en uit naam van hem en zo veel andere paarden hebt gesproken!

 12. Lenthe Schutten zegt:

  Beste mensen (ten eerste Lonneke en U2 natuurlijk)
  Wat afschuwelijk dat U2 het slachtoffer is geworden van zoiets verschrikkelijks, er zijn inderdaad verschrikkelijk veel misstanden in de sport. En het ergste is nog als paarden slachtoffer worden van die misstanden, ik ben de eerste die zegt dat er veel beter gecontroleerd moet worden op dierenwelzijn en ongemak tijdens de training van paarden (en dan niet aangekondigd!!)
  Helaas heb ik ook al wel dingen gezien die niet door de beugel kunnen, maar gelukkig heb ik ook ondervonden hoe het wel kan, mensen moeten leren dat de economische belangen niet op 1 hoeven te staan, en als we de handen ineen slaan kunnen we de paardensport beter en diervriendelijker maken. Het kan lang duren en het kan kort duren maar iedereen die alleen maar aan de centjes denkt loopt een keer tegen de lamp.
  Voor nu wens ik jou (lonneke) heel veel succes toe en U2 een voorspoedig herstel. Ik weet namelijk hoe het voelt, ik heb door menselijke fouten al sinds mijn twaalfde chronisch buikpijn…

  Groetjes en heel veel sterkte van Lenthe Schutten (17)

 13. Paardrijden is niet natuurlijk, het zal het nooit worden hoever wij ons ook aan de natuurlijke gebruiken van een paard aanpassen. Wat we wel kunnen doen is ons paard met dusdanig gevoel behandelen en trainen dat we niet alleen ons menselijke doel naar resultaat nastreven maar ook kijken hoe we het mentale en fysieke welzijn/balans kunnen vergroten van zowel mens en paard.

  Trainers zijn veelal niet op de hoogte van de fysieke scheefheden van het paard. Dit zijn ongemakken die ieder! paard mee krijgt met de geboorte. Linksgebogen, rechtgebogen….. links of rechtshandig in de voorbenen…. links of rechtsbenig in de achterbenen…. Stuw en draagkracht! Dit zijn nog maar enige voorbeelden van de scheefheden die er zijn en die onze paarden hebben. Daarnaast zijn vele trainers zelf geen ware atleten al verwachten zij dit uiteraard wel.van hun dier. Door je eigen ogen te trainen, je gevoel te optimaliseren en met geduld en inzicht aan de slag te gaan met jou dier zal iedereen op een gedegen manier zijn resultaat bereiken… maar deze x wel met oog voor.mentaal en fysiek welzijn van je paard!

  Ik ben trainer & instructeur academische rijkunst. Dit maakt mij niet beter dan een dressuurinstructrice…. want ook aan mijn kant van het vak gebeuren vast en zeker horror situaties.

  Wat ons team van trainers sterk maak is zachtheid, geduld, daadkracht, gevoel…. maar nog mooier…….dat het trainingsdoel niet de weg er na toe bepaald maar de weg het doel op zich is.

  Het kan dus wel! Dus laten we de dressuursport aanpakken en samen veel.goede.voorbeelden geven! Maar.ons niet blind staren op de dressuursport, overal gebeurd het!

  Het is meer dan treurig dat een goed aangeschreven stal als deze niet meer oog heeft voor welzijn dan voor “kwaliteit” van trainen. Ondanks dat ik het meeer dan eens ben dat dit voor de rechter komt en wordt aangepakt, is een kleine kanttekening, als paardeneigenaar ben je, vind ik, verantwoordelijk voor het welzijn van jouw paard. Zelfs als deze in training staat, het leedis niet in 1 dag aangebracht. Al breng je je paard in goed vertrouwen weg, met goede gedegen afspraken, ik zou zelf altijd toezicht houden of laten houden als ik hier zelf niet toe in staat ben.

  Veel sterkte.met het herstel en revalidatie. Ik hoop dat je een goede weg vind om hem fysiek maar vooral ook mentaal weer.op de been te krijgen. Sterkte.met het proces.

  x Celien

 14. Ik lees, na het lezen van dit bericht, op de site van Bartels Academy hun verweer (wel zo eerlijk). Zij ontkennen zeer stellig er iets van doen te hebben. Ik citeer Tineke Bartels: “Wij hebben dit paard namelijk nooit in training gehad, dus het slaat sowieso kant nog wal.”
  Waarna ergens anders te lezen is: “U2 loopt op Lichte Tour niveau en onder leiding van Imke is Mischa hem aan het opleiden voor de Grand Prix.”

  Juist.

 15. Beste Lonneke, Ik zie helaas heel veel paarden mishandeling in de paardenwereld. Vaak uit onwetendheid en egotripperij. Mensen die het lef hebben hun paarden gedegen en diervriendelijk te trainen, ook naar het allerhoogste niveau worden vaak met de grond gelijk gemaakt door hun medestalgenoten. Als zij hun jonge paard eerst in buigingsarbeid en aan de hand in alle zijgangen voorbereiden op een rij typische houding worden ze met de nek aangekeken. Een paard goed en verantwoord opleiden duurt minstens 10 jaar. Zonder geweld en hulpteugels! Ik hoop dat uw paard zo goed als mogelijk herstelt en vanaf nu een fijn paardenleven mag krijgen. Ik wens u heel veel succes in de recht zaal. Ik vind het erg sterk dat u voor het recht van uw paard opkomt. Dat zouden heel wat paarden eigenaren moeten doen!

 16. Beste Lonneke, ook wij hebben hier een paard in revalidatie die getraind werd bij Bartels, Bar is t!!! Als je toe bent aan revalideren kan ik je aan een zeer deskundig iemand helpen die dierenarts is , niets anders doet dan ellende van een ander er weer bovenop helpen met alle liefde, tijd en gevoel!

 17. evelien zegt:

  Ik vind het heel dapper en super goed van Lonneke Engel dat ze dit aanpakt en naar buiten brengt. Veel mensen zijn bang om de publiciteit of de rechter op te zoeken coor dit soort dierenleed. Mede omdat er zo veel macht en geld achter de “daders” schuil gaat. Het gaat hen niet om dieren, maar om (veel) geld, gewoon business.

 18. ik ga nu 30 jaar om met paarden en met veel plezier.
  niet altijd met plezier als je al op vele paarden bedrijven ed bent geweest.
  ik heb geleerd hoe het wel en niet moet in de omgang met paarden.
  dat is de grote reden waarom ik uit de paardensport ben gestapt.
  het paard word vaak als gebruiksvoorwerp behandeld.
  dit heeft niks met dieren liefde te maken.
  het draaid te veel om het geld.

  recentelijk heb ik gezien dat net 2 jarige quarterhorses (westernsport cutting, Zuid Limburg) onder het zadel gaan en binnen een paar dagen al met de lessen mee moeten lopen.
  het word er letterlijk ingeslagen om voorwaarts te lopen.
  foute beoordelingen over een spierbevangen paard wat een leek al van een grote afstand kon zien, maar even in de stap molen moest rond lopen.
  het dier kon al bijna niet lopen.
  dan heb ik een eigen mening er over, dan word je daar zonder pardon als oud vuil behandeld en weg gestuurd met als antwoord: dat wij ons maar moeten gedragen.

  ik hoop echt van harte dat jij je gelijk haalt.
  dit moet ophouden, vele paarden worden mishandeld.

  mvg M & W

 19. Topsport bedrijven met dieren gaat vaak gepaard met veel ellende voor het dier, die gedwongen moeten worden om die top prestaties te leveren en sommige mensen gaan voor hun eigen glorie daar heel ver in.

 20. Monique zegt:

  Ik denk dat er een hoop paarden lijden onder “sport “.
  Kijk maar eens naar military, dat is sowieso respectloos, maar ook in de dressuur, paardenhoofden worden onnatuurlijk gebogen voor een lange tijd en dan die huppeltjes die ze moeten maken, zijdelings, kniëen hoog optrekken e.d. ( zoals Anky met Bonfire ), dat doen ze nooit in het wild !
  Ik wens Lonneke veel sterkte en ik ben blij dat U2 van zijn rust mag genieten !
  Misschien word hiermee wel een berenkuil geopend.

  • @Monique, Dat er misstanden zijn in alle sporten geef ik je helemaal gelijk. Dat er ondanks alle tegenwerking in de sport mensen zijn die wel goed voor hun dier zijn, is ook een feit.
   Maar dat je zegt dat paarden in het wild niet van die huppeltjes, zijdelinkse bewegingen en knieën hoog optrekken dan krijg ik het gevoel dat je nog nooit een wilde kudde echt geobserveerd hebt. Zelfs onze onbeleerde ruin huppelt, trekt z’n knieen als hij andere wil imponeren. Een zijdelinkse gang is niet vreemd om een gevaar te ontwijken. Daarnaast zou ik je graag de website van Klaus Hempfling aanraden, hij laat je zien wat hij allemaal bereikt met de dieren in vrijheid

   Lonneke wil ik heel veel succes wensen, ben blij dat je dit in de openbaarheid brengt. Had al eerder vernomen dat het er daar niet helemaal pluis was, paarden die verplicht met de slof-teugel gereden worden hoewel ze van nature al super lopen. Ook zijn er amazones gestopt omdat ze het niet eens waren met de opvattingen van de opleiding.