Topmodel Lonneke Engel klaagt Tineke Bartels, haar dochter Imke Schellekens-Bartels en hun dressuurstal, Academy Bartels aan wegens mishandeling van haar paard U2. Lonneke schreef onderstaande ingezonden brief aan PiepVandaag. 

Lonneke Engel en haar paard U2
Lonneke Engel en haar paard U2

Paardenleed
De berichtjes en steunbetuigingen stromen binnen na het naar buiten komen van de mishandeling van mijn paard U2. Ik schijn een pijnlijke plek geraakt te hebben in de paardenwereld en vooral de dressuurwereld. Waar het mij om gaat is dat ik 3 jaar geleden een gezond paard naar Academy Bartels heb gebracht, op aanraden van zijn amazone Mischa Koot en dat ik nu na 3 jaar een beschadigd (verminkt) paard terug heb gekregen. Hoe kan dat?

Niemand wil verantwoordelijkheid nemen. Ik heb al weken geleden de betrokken partijen van de bevindingen van de Universiteit van Gent op de hoogte gesteld, maar het werd afgedaan als “misverstand” en onzin. Dus dan rest mij niets anders dan de waarheid naar buiten te brengen. Ondertussen staat mijn paard met een kapotte kaak en mond in zijn stal terwijl hij heel voorzichtig probeert te eten. Want dat is het ergste van alles: mijn paard heeft elke dag pijn bij het eten. Door beschadigingen in zijn mond veroorzaakt door het chronisch hardhandig rijden met een bit.

Lonneke Engel en U2

Dit alles is door wetenschappelijk onderzoek bevestigd. Ik ga natuurlijk niet zomaar iets zeggen wat niet op feiten berust. Zeker als het een bekende stal en gerenommeerde amazones betreft. Jarenlang heb ik hen royaal betaald omdat ik wilde dat er zo goed mogelijk voor mijn paard zou worden gezorgd. Helaas heeft hij nu continu pijn door een verminkte kaak, diverse andere problemen, en een toekomst die vooral in de wei te zoeken is.

Deze rust is voor het paard natuurlijk fijn. Maar daar is wel een lijdensweg aan voorafgegaan, waar mensen die daarvoor verantwoordelijk zijn, dat niet hebben gezien, of niet aan mij hebben verteld. Wie voor deze mismanagement verantwoordelijk is, dat zal de rechter bepalen. Die heeft daar het meeste verstand van. De feiten liegen er niet om. U2 gaat straks na de revalidatie op de wei met mijn oude paard. Dat vinden ze vast gezellig.

Lonneke Engel en U2

Paardrijden vind ik nog steeds heel leuk. Ik heb jammer genoeg door mijn werk en reizen en een burn-out de afgelopen jaren niet veel van mijn paarden kunnen genieten. Ik hoop dat door mijn verhaal te vertellen er meer mensen wakker worden en zich gaan realiseren dat men met respect met paarden om moeten gaan. Een paard is een levend wezen, niet iets om geld mee te verdienen. Al lijkt het er jammer genoeg steeds meer op dat economische belangen zwaarder wegen dan dierenwelzijn.

Ik weet ook dat er veel mensen zijn die wel goed voor hun paarden zorgen. Juist deze mensen verdienen het eigenlijk om de aandacht te krijgen. Paarden zijn ontzettende lieve dieren die je vergeven als je een foutje maakt, en er altijd voor je zijn. We moeten blij zijn dat wij deze paarden elke dag mogen berijden.

Ik hoop dat de betrokken partijen in de toekomst beter op de paarden, die zij verzorgen en trainen, letten. En dat er zo met mijn verhaal veel paarden geholpen worden. Wellicht heb ik een tipje van de sluier opgelicht van enkele zeer trieste handelingen in de paardensport. In mijn ogen kan deze sport vanaf nu alleen maar beter en gezonder worden, met het welzijn van het paard centraal!

Lonneke Engel