De twee broers van 41 en 36 uit Heeswijk-Dinther die sjoemelden met meerdere paardenpaspoorten zijn in hoger beroep allebei veroordeeld tot 240 uur taakstraf. Daarnaast moeten zij een boete van 20.000 euro betalen, waarvan de helft van het bedrag voorwaardelijk is. Ook hebben zij een voorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden gekregen.

paardenpaspoorten
Foto: Pixabay

In 2012 werden er onjuistheden ontdekt bij de administratieve verwerking van vele paarden die gedood werden bij een slachterij in Den Dungen. Vervolgens werd door een inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) vastgesteld dat Roel en Bas van de B. uit Brabant wekelijks paarden bij deze slachterij aanboden. Op 7 augustus 2012 viel de NVWA zowel de slachterij binnen als handelsstal van de twee mannen. Bij deze doorzoekingen nam de NVWA 497 paspoorten, barcodestickers, vier microchips met een injectiespuit, een doos met medische inlegvellen en een KWPN- en KNHS-stempel in beslag.

Afgekeurd
Met onder andere de medische inlegvellen zorgden de broers ervoor dat de paarden die afgekeurd waren om te dienen als vlees, toch in dit circuit terecht konden komen. In dit geval kocht een Italiaanse koper het paardenvlees op. Er bleken in ieder geval acht paardenpaspoorten te zijn vervalst, waarvan vijf paarden ook daadwerkelijk aan de eerder genoemde slachterij werden aangeboden. Van twee van deze paarden is bekend dat zij niet geschikt waren voor vleesconsumptie. Van de andere paarden is dit niet meer te achterhalen. Belangrijk om te noemen is dat er bovendien aanwijzingen zijn dat er mogelijk veel meer paspoorten vervalst zijn. In eerdere mediaberichten werd bijvoorbeeld gesproken van 445 vervalste paspoorten en dat 106 paarden ondanks eerdere afkeuring toch zijn geslacht voor de voedselindustrie.

Volksgezondheid
In eerste instantie werd er voor de broers als straf twee jaar cel en een boete van 75.000 euro geëist. Uiteindelijk werden de twee mannen in 2014 veroordeeld tot gevangenisstraffen van twaalf maanden, waarvan er zes voorwaardelijk waren. Het bedrijf kreeg een boete van 60.000 euro. Onlangs kwam de zaak in hoger beroep opnieuw voor de rechter, waarbij Roel en Bas van de B. dus een veel lagere straf hebben gekregen. In 2014 zei de rechtbank het zwaar te laten wegen dat de broers voor enkel voor financiële winst deze misdaad hadden begaan en hiermee de volksgezondheid bewust in gevaar hadden gebracht. Bij de uitspraak in hoger beroep werd de kans op herhaling klein geschat, waardoor de straf zoveel lager is uitgevallen. Bovendien heeft het feit dat de broers openheid van zaken hebben gegeven en het totale strafproces lang duurde in hun voordeel gewerkt.

Paardenmarkt
In Nederland zijn er meer gevallen bekend waarin er geknoeid wordt met de paspoorten van paarden. Nog geen jaar geleden verscheen het bericht over onjuistheden met paspoorten op de paardenmarkt in Zuidlaren. Naast de trieste situatie aldaar, werden er drie ongeldige paspoorten aangetroffen. Ook berichtte PiepVandaag eerder over de toename van fraude met paardenpaspoorten in Nederland. De voornaamste reden om tot deze daden te komen lijkt altijd geld te zijn.

Bronnen: Horses.nl, Omroep BrabantRechtspraak.nl  ©PiepVandaag.nl Janna van Strien