Cory is een pangolin in Zuid-Afrika die tijdens de COVID-19 pandemie uit handen van stropers werd gered. Na rehabilitatie is ze weer vrijgelaten in het wild. Uit een cameraval blijkt dat Cory in juli 2022 is bevallen van een pup. Enkele dagen voor World Pangolin Day (18 februari) zijn Cory en haar pup samen gezien in het hol. Zowel moeder als pup maken het goed.

Geboorte pup van geredde pangolin Cory gevierd
Cory werd gered van de illegale handel en is nu moeder | Foto: screenshot video Mongobay/Facebook

Humane Society International/Africa (Facebook), African Pangolin Working Group en Johannesburg Wildlife Veterinary Hospital werken samen om de kwetsbare Temmincks schubdieren te redden, te rehabiliteren en in het wild uit te zetten. De geboorte van de pup is een teken van het succes van het herintroductieprogramma. In de wildernis van KwaZulu Natal was de pangolin voor ongeveer vier decennia uitgestorven.

Bedreigd door de jacht

Er zijn acht verschillende soorten pangolins, die in Azië en Afrika leven. De pangolinsoort die bekendstaat als het Temmincks schubdier, Kaaps schubdier of steppenschubdier (Smutsia temminckii) is een pangolin uit Afrika. Het lichaam is bedekt met schubben, die uit keratine bestaan. Dit harnas beschermt hem tegen aanvallen van roofdieren. Ze rollen zich op tot een bal als ze worden bedreigd. De diersoort wordt voornamelijk bedreigd door de verdwijning van zijn leefgebied, onder andere door het gebruik van insecticiden en bosbranden en door de jacht.

schubdieren
Schubdier| Foto: USFWS Headquarters/flickr

De pangolin is het enige geschubde zoogdier ter wereld. De dieren worden meedogenloos gestroopt voor hun schubben, waarvan ten onrechte wordt aangenomen dat ze geneeskrachtige eigenschappen hebben in traditionele Aziatische geneeskunde, en voor hun vlees, dat in sommige Aziatische landen als delicatesse wordt beschouwd. Het zijn kwetsbare dieren zonder tanden, die zich niet kunnen verdedigen of weglopen voor gevaar. Het enige dat ze kunnen doen om zichzelf te beschermen is zich oprollen tot een bal, wat het ironisch genoeg nog makkelijker maakt voor stropers om de dieren op te kunnen pakken.

pangolins
Een schubdier in gevaar rolt zich op en is makkelijk mee te nemen | Foto: Wildlife Alliance/flickr

Miljoen schubdieren verhandeld

Het is onbekend hoeveel schubdieren in het wild leven, omdat ze moeilijk te vinden zijn. Alle soorten pangolins zijn geclassificeerd als kwetsbaar, bedreigd of ernstig bedreigd. In 2019 werd maar liefst 97 ton Afrikaans schubben uit Afrika verhandeld, wat ongeveer 160.000 schubdieren zijn. Het afgelopen decennium werden naar schatting een miljoen schubdieren wereldwijd verhandeld. Europa is een belangrijke doorvoerroute geworden voor delen van schubdieren van Afrika naar Azië, en delen worden ook illegaal verhandeld van Azië naar de Verenigde Staten. Directeur wildlife van Humane Society International/Africa, Audrey Delsink zegt:

“Schubdieren zijn het meest verhandelde zoogdier ter wereld. Dit is rampzalig voor een soort die zo cryptisch is dat er weinig bekend is over het werkelijke aantal in het wild. Elk schubdier dat uit de handel wordt gered en met succes weer in het wild wordt uitgezet, is een succes voor het behoud. De geboorte van dit schubdier betekent hoop dat we met een betere handhaving van de wetgeving die de handel in schubdieren verbiedt, en door te blijven werken aan de rehabilitatie en bescherming van deze iconische dieren, de snelle achteruitgang van de schubdierpopulaties kunnen stoppen. HSI/Africa is er trots op de African Pangolin Working Group en het Johannesburg Wildlife Veterinary Hospital te steunen en juicht iedereen toe die onvermoeibaar werkt om deze opmerkelijk unieke soort voor uitsterven te behoeden.”

.

Illegale handel in pangolins of schubdieren, in Myanmar | Foto: Dan Bennett/Wikipedia

Cory zat 10 dagen zonder eten en drinken

Cory was een van de vele schubdieren die tijdens de pandemie werden gevonden in Johannesburg, tijdens een door de criminele inlichtingendienst geleide operatie. De politie ontdekte Cory, verborgen in een sporttas met rits. Ze was in zeer slechte staat, aangezien zij 10 dagen lang zonder voedsel of water in gevangenschap was gehouden en in die periode extreme psychologische stress heeft ervaren. Cory werd behandeld in het Johannesburg Wildlife Veterinary Hospital, waar ze met haar 4,9 kilo ondergewicht bleek te hebben. Hoewel ze er slecht aan toe was leek ze geen fysieke verwondingen te hebben en kon ze beginnen aan haar herstel.
.

.
Na een maand revalidatie is Cory vervoerd naar Manyoni Private Game Reserve voor een eerste vrijlating. Ze moest nog een gewicht van 6,5 kilo bereiken voordat ze veilig in het wild kon worden vrijgelaten, dus kreeg ze twee telemetrietags voor monitoring. Cory is in 2020 vrijgelaten in een reservaat in Zululand, waar zij en een ander schubdier worden geobserveerd met behulp van satellietgegevens en een cameraval.

pangolin schubdier
Pangolin, of schubdier in het wild | Foto: publiek domein

Vier handelaren zijn gearresteerd voor het stropen van Cory. Een van de daders is schuldig bevonden en veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, of een boete van 500 euro.

Cory een pup, de daders gepakt en een veroordeling, dat is goed nieuws om de dag mee te eindigen!

Bronnen:

Grote partij pangolin en ivoor onderschept in Nigeria; leggen criminelen voorraad aan?

Pangolin patrouille: vrijwilligers steken hun nek uit voor bedreigde diersoort 

©AnimalsToday.nl Jane Sauer