Na kordaat optreden van buurtbewoners van de Korte Muiderweg in Weesp en de gas(t)vrijheid die de Stichting Akka’s Ganzenparadijs kon bieden is afgelopen dinsdag 16 juni een groep van 28 ganzen gered van het einde dat ze beloofd was: niet de vergassingsdood, maar een enkeltje Ganzenparadijs.

ganzen gered
Veilig in het Ganzenparadijs | Foto: Stichting Akka’s Ganzenparadijs

Voorzitter Chögyal Trizin van Stichting Akka’s Ganzenparadijs legt uit wat de aanleiding was voor de reddingsactie:

“Zo rond 11 uur in de ochtend werden we gebeld door verontruste bewoners: Duke Faunabeheer begon aan een vangactie in Weesp. De vangactie bleek in opdracht van een architectenbureau dat daar gevestigd was en last had van de ganzen, die hier overigens al jaren woonden.

Nadat de bewoners Duke Faunabeheer hadden gespot zijn ze boos en verontwaardigd verhaal gaan halen bij de heer Den Hertog van Duke Faunabeheer. De ganzen zouden worden vergast! De frustraties en het onbegrip voor deze actie werd al maar groter. De ganzen moesten blijven! Als dat niet zou kunnen moesten ze in elk geval blijven leven. De bewoners hadden inmiddels contact gehad met Akka’s Ganzenparadijs en we gaven meteen aan de ganzen te willen halen.“

Emoties
De bewoners drongen bij Duke eropaan dat ze de dieren achterlieten in een schuur. Onwelwillendheid van het vergassingsbedrijf leidde tot hevige emoties. Men wilde eerst niet meewerken. Echter door de fantastische inzet, doortastendheid en volharding van enkele omwonenden is het gelukt om de heren van Duke te overtuigen dat de ganzen moesten blijven leven zodat ze een nieuwe kans kregen bij Stichting Akka’s Ganzenparadijs.

Stichting Akka’s Ganzenparadijs mocht de ganzen in Lelystad komen halen. Uit voorzorg is één van de bewoners meegereden om de kar met ganzen in de gaten te kunnen houden, terwijl de vrijwilligers van Akka’s Ganzenparadijs uit Groningen moesten komen, waar ze op dat moment bezig waren.

ganzen gered
Gered van de vergassingsdood | Foto: Stichting Akka’s Ganzenparadijs

Veilig
Eenmaal aangekomen werden de ganzen stuk voor stuk overgepakt vanuit de wagen van Duke die de doodsreis zou maken en kwamen terecht in de armen van de vrijwilligers van Akka’s Ganzenparadijs. De ganzen waren veilig en gingen met spoed op weg naar Dalen. In het Ganzenparadijs voegde de groep zich bij de andere ganzen op het veld. Chögyal Trizin:

 “We zijn blij dat we deze 28 ganzen hebben kunnen redden! De ganzen zijn eindelijk tot rust gekomen na die stressvolle dag. Ze zijn veilig bij ons in het Ganzenparadijs waar ze heerlijk mogen genieten. Een gelukkig bestaan, dat verdient toch elk levend wezen?”

ganzen gered
Eind goed, al goed | Foto: Stichting Akka’s Ganzenparadijs

Persbericht Stichting Akka’s Ganzenparadijs