Ratten zijn opportunisten, net als mensen. Daar waar voedsel is zijn ze te vinden, en er wordt in Nederland en daarbuiten heel wat eten weggegooid. Het gaat dan ook goed met de bruine rat in Nederland, en daarbij helpt klimaatverandering een handje mee. Nadeel: de ziekte van Weil heeft weer de kop op gestoken.

bruine rat
De bruine rat | Foto: Jean-Jacques Boujot/flickr

Omdat het klimaat opwarmt is het voor de bruine rat (Rattus norvegicus) makkelijker geworden om in Nederland te overleven tijdens de zachte winters van de laatste jaren. Hun aantallen nemen toe en op zich is daar niets mis mee. Maar een vervelende bijkomstigheid is dat de bruine rat drager kan zijn van de ziekte van Weil. Deze infectieziekte wordt overgedragen in open zwemwater, omdat de bacteriën die de ziekte veroorzaken via de urine van de rat in het water terechtkomen. Een wondje is dan genoeg om de ziekte op te lopen.

Net als de rat profiteren ook deze bacteriën van de opwarming van het klimaat en de toegenomen regenval. Bij hogere temperaturen blijft de bacterie langer in leven. Naar schatting zou de helft van de ratten in Nederland de bacterie met zich meedragen.

Ziektegevallen
Voor 2014 kwam de ziekte van Weil niet of nauwelijks voor in ons land, maar sindsdien steekt hij vaker de kop op. In 2014 waren er 7 geregistreerde gevallen en in 2015 inmiddels 60. Ook in België, Frankrijk en Duitsland waren meer ziektegevallen dan voor 2014. Wie de ziekte van Weil oploopt krijgt hoge koorts, de lever en nieren falen en ook bestaat er een kans op longbloedingen en hersenvliesontsteking.

Onderzoek
Het RIVM gaat een onderzoek doen naar de ziekte van Weil. Gelukkig is het zwemseizoen voor open water inmiddels voorbij, maar wie op vakantie gaat naar het buitenland doet er goed aan om niet met open wondjes te gaan zwemmen in natuurwater. Verder is een belangrijk advies om nooit voedsel weg te gooien op straat, want daar hebben ratten een neus voor. We kunnen zelf een hoop doen om ervoor te zorgen dat ze zich niet teveel thuis voelen in met name stedelijke gebieden, waardoor hun aantallen afnemen zonder dat er meteen met gif gestrooid wordt. Want dat doodt te vaak ook andere diersoorten, waaronder huisdieren.

Bron ©PiepVandaag.nl