De Franse Tweede Kamer heeft besloten dat er een verbod moet komen op plastic tassen. Wanneer de Eerste Kamer instemt gaat het verbod per 2016 in en wordt Frankrijk het eerste Europese land dat plastic tasjes in de ban doet. Tevens zal dan vanaf 2020 de verkoop van plastic wegwerpbestek aan banden worden gelegd.

Frankrijk
Foto credit: cesarharada.com via Compfight cc

Frankrijk is een grootverbruiker van plastic. In 2007 belandde maar liefst 300.000 ton aan wegwerpbestek in de prullenbak. Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt ook nog eens dat de gemiddelde Fransman 80 plastic tassen per jaar gebruikt. Al spannen landen als Portugal, de Baltische Staten, Polen, Slovenië en Slowakije in dat opzicht de kroon met maar liefst 466 stuks.

Op meer en meer plekken wordt geprobeerd plastic afval in de vorm van onder andere plastic tasjes te minimaliseren. Zo heeft Haïti een verbod op plastic tassen sinds 2012, Bangladesh kent een dergelijk verbod, de Indiase hoofdstad New Delhi en de Amerikaanse staat Hawaii ook. In Ierland en Denemarken zijn plastic tassen belast.

In Nederland zijn verschillende initiatieven gestart om gebruik van plastic tassen terug te dringen, zo verstrekken supermarkten geen gratis tasjes meer; tot een daadwerkelijk verbod is het tot nog toe niet gekomen.

Bron: HetkanWel.nl ©PiepVandaag.nl