Precies een jaar geleden, op 11 maart 2011, werd Japan getroffen door ongekende rampen. Op 12 maart 2011 (één dag na de aardbeving en tsunami) moesten bewoners in een straal van 20 kilometer rond de beruchte Fukushima dai-ichi kerncentrale noodgedwongen hun huizen verlaten, hun bezittingen en vaak ook hun dieren achterlaten. In april 2011 werd de evacuatiezone uitgeroepen tot verboden gebied. Dit werd een jaar later uitgebreid met het plaatsje Iitate (40 kilometer van de kerncentrale).

Sindsdien zijn twee jaar verstreken. Wat is er van deze dieren geworden? Konden de dieren die waren achtergebleven in de evacuatiezone herenigd worden met hun baasjes? En wat is er gebeurd met het al het vee, de 3.400 koeien, 31.500 varkens, 630.000 kippen en 100 paarden? Afgelopen weekend organiseerde de stichting Animal Rights for Japan een foto-expositie.

Het geeft een beeld van de huidige situatie van de dieren, wiens leven drastisch veranderd is door de nucleaire ramp van Fukushima. De foto’s zijn gemaakt door reddingswerkers die met gevaar voor eigen leven steeds weer het verboden gebied in gaan om de dieren te helpen.

Eén van de reddingwerkers die foto’s maakte is Hiroshi. Hij is recent opgepakt door de politie. Om de regering op te roepen deze moedige dierenbeschermer vrij te krijgen is een petitie gestart die hier getekend kan worden:

Teken hier!

Bekijk hier het interview met Niko van der Stok van Animal rights for Japan

Voor meer informatie, klik hier.

©PiepVandaag.nl