Een fokker van Perzische showkatten moet per direct stoppen met de fok van kortsnuitige Peke Face Perzen, dankzij een handhavingsverzoek van Dier&Recht. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is de wet overtreden met het fokken van de kortsnuitige katten, die daar zeer nadelige gevolgen van ondervinden.

Fokker Perzische showkatten krijgt fokverbod met dwangsom
Perzen ondervinden veel nadelen van hun ‘schattige’ platte snuit | Foto: publiek domein

De Peke Face Pers heeft een extreem korte schedel, want liefhebbers van dit ras houden van de ‘schattige’ platte snuit, aldus Dier&Recht. Dit kenmerk is echter zeer nadelig voor het dier:

“Dit onnatuurlijke uiterlijk veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen als oogziektes, gebitsproblemen, chronische benauwdheid en geboorteproblemen. Het fokken van deze dieren is al jaren verboden maar werd nog steeds gedoogd. Ook winnen deze ongezonde dieren nog steeds veel prijzen op kattenshows.”

Dier&Recht diende een handhavingsverzoek in tegen de fokker van prijswinnende showkatten:

“Foto’s op haar website toonden schele kittens met afgesloten neusgaten en andere fysieke aandoeningen.”

De NVWA stelde tijdens de inspectie vast dat de snuiten van alle 9 ouderdieren te kort waren om mee te fokken. De fokker kreeg daarop een last onder dwangsom en kan dus bij een volgende overtreding een hoge boete verwachten.

Fokker Perzische showkatten krijgt fokverbod met dwangsom
Het mismaakte uiterlijk is een kwelling voor het dier | Foto: publiek domein

Signaal naar de showwereld

Dier&Recht pleit al jaren voor duidelijke regels en een minimale lengte voor kattensnuiten:

“Er is gelukkig steeds meer aandacht voor de vele gezondheidsproblemen bij dieren met een te korte snuit. Het fokverbod voor deze showfokker is een belangrijk signaal naar de showwereld: stop met het fokken van ongezonde dieren!”

.

Bron:

Houdverbod honden met platte snuit en katten met vouworen

Grootste servalfokker van Europa ontmaskerd (video)

©AnimalsToday.nl