Uiterlijk eind 2023 is de ‘flopkip‘, een kip die het nauwelijks beter heeft dan de plofkip, uit alle Nederlandse supermarkten verdwenen. Als laatste supermarktketen heeft Boni aangekondigd dat tegen die tijd alle kip ten minste één Beter Leven-ster heeft, zo maakt Wakker Dier vandaag bekend.

'Flopkip' eind 2023 weg uit Nederlandse supermarkten
‘Flopkip’ eind 2023 weg uit Nederlandse supermarkten | Foto: publiek domein

Het sterrensysteem van de Dierenbescherming geeft de consument het gevoel dat het toch bon ton is om dieren te consumeren. Maar het verdwijnen van de ‘flopkip’ – een kip die het volgens de puimveesector beter heeft dan de alom bekende plofkip – uit de schappen van alle Nederlandse supermarkten is een heugelijke ontwikkeling, vindt Anne Hilhorst van Wakker Dier:

“Een wereldwijde primeur. We zijn trots op de Nederlandse supermarkten en de kipsector dat zij kiezen voor een diervriendelijkere houderij.”

Boni volgt het voorbeeld van Albert Heijn, Lidl, Jumbo, Plus, Aldi, Picnic, Coop, Dirk, Vomar, MCD, Boon’s Markt, DekaMarkt, Spar en Hoogvliet, zo schrijft Wakker Dier, de organisatie die via opvallende campagnes op radio en tv bereikte dat de plofkip al uit de schappen verdween en eind 2023 de flopkip ook verleden tijd is.
.

Succes: Supermarkten MCD en Boon’s Markt gaan plofkipvrij!

Minder beroerd

Door de stap van de supermarkten krijgen vanaf 2024 jaarlijks ruim honderd miljoen kippen een minder beroerd leven. Honderden stallen krijgen een overdekte buitenuitloop om aan de verplichting te voldoen en 1 ster te krijgen. Wakker Dier schrijft:

“Na decennialang aan het oog te zijn onttrokken, komen vleeskippen weer terug in het landschap.” 

Eerder schrapten supermarkten de plofkip, maar zij legden er de ‘flopkip’ voor in de plaats. Een kip die het weliswaar ietsje minder slecht heeft, maar nog altijd geen ster verdient. Deze kip ligt nu nog in de supermarkten, maar daar komt met de stap van Boni over twee en een half  jaar een einde aan. Dat het zo lang duurt is volgens Wakker Dier om kippenboeren de tijd te geven hun bedrijf aan te passen aan de eis voor 1 ster.
.

Wakker Dier doopt KFC om tot KFP (video)

Kippenleed uit Nederlandse supermarkten

Voor Wakker Dier is de stap van Boni een enorme mijlpaal, zo schrijven ze. Sinds 2012 voeren ze campagne om kippenleed uit de Nederlandse supermarkten te verbannen. Maar hiervan is met het verdwijnen van de flopkip nog lang geen sprake, al wekt de berichtgeving van de organisatie de indruk dat ze hun doel bereikt hebben. Echter, het sterrensysteem van de Dierenbescherming kent maximaal 3 sterren, dus het kan allemaal nog veel beter.

Het keurmerk kent maximaal 3 sterren | Foto: House of Animals

Kippen met één Beter Leven-ster zijn van een gezonder ras dat langzamer en in een gezonder tempo groeit, zo wordt uitgelegd. Ook hun leefomstandigheden zijn anders: ze krijgen daglicht in de stal, meer ruimte en een overdekte uitloop naar buiten. Het Beter Leven keurmerk is een onafhankelijk keurmerk van de Dierenbescherming.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR