Fazanten worden massaal onder dieronterende omstandigheden gefokt op een Britse boerderij. Hoewel het bedrijf aangeeft dat het welzijn van de dieren topprioriteit heeft, blijkt uit undercoverbeelden van de Hunt Saboteurs Association (HSA) dat alleen productie telt, en niet het welzijn van de dieren. Niet zo verwonderlijk, aangezien de dieren uitsluitend gefokt worden om afgeschoten te worden op landgoederen.

fazanten
Fazanten worden onder erbarmelijke omstandigheden gefokt, om daarna te worden afgeschoten | © Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Beelden die de Hunt Saboteurs Association dit voorjaar undercover maakte op Knowle Game Farm in Ulcombe, werden afgelopen weekend gedeeld door The Times. Hierop is onder meer te zien hoe honderden fazanten worden gefokt in lange rijen kooien, waarvan de onder- en bovenkant gemaakt zijn van draadgaas.

Verlichting voor maximale eierproductie
Maar liefst 48.000 eieren zegt Knowle Game Farm wekelijks uit te kunnen broeden, puur voor de plezierjacht. De uitgebroede kuikens en fokdieren leven in een hel. De rijen metalen kooien worden ook ’s nachts verlicht, zodat de vogels meer eieren leggen. Lee Moon van de Hunt Saboteurs Association:

“Dit is standaard gebruik op fokkerijen van vogels voor de jacht in het Verenigd Koninkrijk en Knowle Game Farm is daarin geen uitzondering.”

Miserabele huisvesting
De vogels springen tegen het draadgaas boven hen, in een poging te vliegen. Sommige hebben zo vaak gepaard dat de boeren een soort zadeltjes op hun rug hebben gebonden om ze te beschermen tegen de klauwen van de mannelijke vogels. Kuikens worden in grote groepen gehuisvest en hebben plastic bitjes om hun snavels, om te voorkomen dat ze elkaar dood pikken. Deze bitjes zijn verboden in diverse EU-landen, maar in het Verenigd Koninkrijk nog toegestaan als onderdeel van een ‘welzijnsplan’. Dode vogels die op een hoop zijn gegooid hebben de bitjes nog om. Deze vogels zijn niet meer dan veren, botjes en snavels, zo mager.

Intensieve fokkerij

“Ons onderzoeksteam bezocht Knowle Game Farm om de intensieve manier waarop fazanten voor de jachtindustrie gefokt worden aan het licht te brengen. Wat ze aantroffen was afschuwelijk.”

Peter Stevenson van organisatie Compassion in World Farming noemt de levensomstandigheden die in de beelden te zien zijn afschuwelijk en inhumaan.

“Dit is aantoonbaar illegaal onder de Animal Welfare Act 2006, die vereist dat dieren gehouden worden op een manier die lijden en verwondingen voorkomt. Daarnaast moeten ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen.”

Volgens Knowle Game Farm hebben de leden van HSA juist door te filmen de dood van enkele vogels veroorzaakt; de dieren zouden gestrest en in paniek zijn geraakt en door verstikking om zijn gekomen.

“Als bedrijf hebben we 25 jaar ervaring in het fokken van vogels voor de jacht. Hun gezondheid en welzijn is altijd onze topprioriteit geweest en dit zal zo blijven.”

Dode fazanten gedumpt
De Hunt Saboteurs Association maakte ook beelden van een boer die dode fazanten dumpte op een berg aarde. Volgens de woordvoerder van Knowle Game Farm is men bekend met een incident dat eerder dit jaar plaatsvond en waar geen toestemming voor was gegeven: ‘we hebben toen direct actie ondernomen’.

40 miljoen vogels voor de jacht
In Groot-Brittannië zijn 7000 jachtgebieden waar onder meer op gekweekte fazanten wordt gejaagd; het jachtseizoen begint vandaag. Zo’n 40 miljoen vogels worden jaarlijks losgelaten om afgeknald te worden. Ongeveer de helft van die vogels wordt in het Verenigd Koninkrijk gefokt, de andere helft in het buitenland, waar de omstandigheden minstens zo slecht zijn. Animals Today schreef hier eerder over in het artikel ‘Gefokt in Frankrijk, afgeschoten in Groot-Brittannië’.

Bron: The Times ©Animals Today Angelique Lagarde