Ruim 20.000 mensen uit heel Europa stuurden de afgelopen dagen een proteste-mail naar Europese landbouwministers met de oproep in actie te komen voor de konijnen in de vee-industrie. Minister Schouten ontving binnen een week meer dan 6.000 e-mails van Nederlanders die zich zorgen maken over het grote dierenleed in de Europese konijnenindustrie.

Europese landbouwministers
CIWF overlaadt Europese landbouwministers met proteste-mails, tegen de manier waarop konijnen in de vee-industrie worden gehuisvest| © CIWF

Ruim 300 miljoen konijnen worden jaarlijks in krappe, overvolle kooien gehouden voor de productie van konijnenvlees. Een jaar geleden stemde het Europees Parlement voor de invoering van wettelijke welzijnsregels voor konijnen in de veehouderij en voor het afschaffen van de kooien. Tot op heden is er echter nog niets veranderd. Dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF) is initiatiefnemer van de e-mailactie. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:

“Deze gruwelijke praktijken kunnen we niet langer toestaan. Minister Schouten moet nú het voortouw nemen en de daad bij het woord voegen. De konijnen hebben lang genoeg gewacht.”

Konijnen in kooien die voor kippen te wreed zijn
99% van de meer dan 300 miljoen* konijnen in de Europese vee-industrie wordt in krappe, zeer dieronvriendelijke kooien gehouden. De kooien zijn vergelijkbaar met de kale legbatterijkooi die sinds 2012 voor kippen is verboden in verband met het grote dierenleed. De dieren staan hun hele leven op draadgaas dat vaak tot verwondingen aan de pootjes leidt en hebben elk vaak minder dan een A4-tje ruimte. De kooien zijn vaak zo laag dat de dieren niet rechtop kunnen staan. Voor rennen, springen, graven, zich verstoppen – alle natuurlijke gedragingen van een konijn – is geen enkele ruimte.

Europees Parlement voor een beter konijnenleven
Op 14 maart 2017 stemde het Europees Parlement voor de invoering van wettelijke welzijnsregels voor konijnen in de veehouderij en voor het afschaffen van de kooien. Die moeten plaats maken voor alternatieve huisvesting, zoals het parksysteem. Een jaar later is er concreet nog niets veranderd voor de miljoenen konijnen.

Nederlandse konijnenindustrie
Ook in Nederland worden jaarlijks 1,5 miljoen konijnen voor vlees gefokt. Dit gebeurt in de iets grotere ‘verrijkte kooien’ en in parksystemen, waarbij konijnen in groepen leven. In België werd het parksysteem per 1 januari 2016 verplicht. Alle Nederlandse supermarktketens hebben recentelijk besloten geen vlees van kooikonijnen meer te verkopen in verband met dierenleed.

*Cijfers FAO

Persbericht Compassion in World Farming CIWF