Bij het Schotse Aberdeen trof een chauffeur eind van de week op de weg een zwaargewonde vos aan. Het dier werd met spoed naar de dierenarts gebracht. Nu is Marvel herstellende bij The North East Wildlife & Animal Rescue Centre. Zijn naam is heel toepasselijk gekozen, want wonderwel gaat het de goede kant op met hem.

aangereden vos
Een zwaargewonde vos is net op tijd gered door samenwerking van een netwerk dierenvrienden | © Rollin Verlinde, Vilda natuurfotografen

Als dierlijk verkeersslachtoffer moet je veel geluk hebben om op tijd gevonden te worden. Voor een vos bij Aberdeen in Schotland zag het er slecht uit. Zwaargewond lag hij op de besneeuwde weg, zonder hulp zou hij het hoogstwaarschijnlijk niet overleefd hebben. Gelukkig zag een chauffeur van een strooiwagen, Gordon Walters, het dier liggen op de A90 en nam contact op met The North East Wildlife & Animal Rescue Centre. Hij legde de vos veilig naast de weg neer, en markeerde de plek met pylonnen.

Ingesneeuwd
Het ophalen van de vos was echter nogal een obstakel. Door het winterse weer waren medewerkers van The North East Wildlife & Animal Rescue Centre ingesneeuwd, ze konden er niet met de auto op uit. Aan hun noodoproep gaven Kevin en Flo van Humane Wildlife Solutions gehoor. Ze spoedden zich direct naar de vos toe en konden het dier onder meer met hulp van de politie naar de dierenkliniek brengen die nooddienst had, Vets Now.

Verzwakt door kogels
De dierenarts maakte röntgenfoto’s om de schade te onderzoeken. Daaruit bleek dat de vos niet alleen was aangereden, waardoor hij een gebroken bekken had, maar ook was beschoten. Door de kogeltjes was hij verzwakt en mogelijk resulteerde dit in de aanrijding. Bij de dierenkliniek kreeg hij zuurstof toegediend vanwege ademhalingsproblemen, morfine en pijnstiller Metacam. De vos, inmiddels Marvel genoemd, werd voor verdere verzorging overgebracht naar The North East Wildlife & Animal Rescue Centre. Het dierencentrum was nog steeds ingesneeuwd, maar een boer uit de buurt, Phil Smith, zorgde ervoor dat de besneeuwde weg op tijd begaanbaar was voor de komst van Marvel.

De goede kant op
Volgens de laatste berichten gaat het goed met Marvel: hij heeft een warm plekje, een gezonde eetlust en zijn ademhaling is verbeterd. Dankzij een grote groep mensen die er alles aan hebben gedaan om hem te redden, heeft hij nu tegen alle verwachtingen in kans op herstel.

Bronnen: Humane Wildlife Solutions, The North East Wildlife & Animal Rescue Centre ©Animals Today Angelique Lagarde