Het Europees Parlement heeft donderdag met overweldigende meerderheid een resolutie aangenomen waarin het de Europese Commissie vraagt om actie tegen de illegale handel in huisdieren binnen de EU. De resolutie werd ondersteund door de handtekeningen van meer dan een half miljoen Europese burgers. Onder hen ook de ruim 87.000 Nederlandse ondertekenaars van de ‘Fok off!’-petitie van World Animal Protection.

illegale handel huisdieren
Foto: kitty.green66/Flickr

In de resolutie wordt gevraagd om de regels voor identificatie registratie van huisdieren in de hele EU gelijk te maken. Dat is nodig, want World Animal Protection en andere organisaties voor dieren hebben een explosieve groei gezien van de illegale handel in honden en katten sinds 2003. Toen werd een Europese regeling vastgesteld die het eigenaren mogelijk maakte met hun eigen huisdieren over landsgrenzen heen te reizen. Maar die regeling is misbruikt voor puur commerciële doeleinden, vaak door criminele organisaties. De smokkel van huisdieren binnen de EU is naar schatting de meest winstgevende illegale handel na die in wapens en drugs.

Gevaarlijk
Die smokkel voedt de vraag naar goedkope jonge dieren. Die worden op onaanvaardbare wijze gefokt in ‘fabrieken’ en achterafschuurtjes. De dieren worden binnen de EU vervoerd zonder de juiste vaccinaties en onder gruwelijke omstandigheden. Ze zijn vaak nauwelijks gesocialiseerd, wat betekent dat ze agressief of zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Ook kunnen ze ziektes onder de leden hebben die de nieuwe eigenaren veel verdriet aandoen. Veel van die ziektes, waarvan hondsdolheid de beruchtste is, kunnen verder een gevaar betekenen voor zowel andere dieren als voor mensen.

Politieke wil
Directeur Pascal de Smit van World Animal Protection Nederland is blij met de stap van het Europees Parlement:

“Deze resolutie is een duidelijk signaal aan de Europese Commissie dat deze vreselijke illegale handel gestopt wordt. Ze hebben er de macht toe, ze hebben zelf bewijs gevonden en ze hebben nu ook de duidelijke politieke wil van de gekozen vertegenwoordigers van de EU. Ik wil initiatiefneemster Renate Sommer en de voorstemmers hartelijk danken. Hoogste tijd dus voor actie door de Commissie!”

Persbericht World Animal Protection