#GNvdD: Europees Parlement tegen Noors walvisvlees

Vandaag besliste het Europees Parlement dat Noors walvisvlees niet meer welkom is in Europese havens. De Partij voor de Dieren is er enkele maanden geleden in geslaagd om de Noorse walvisvangst op de agenda van het Europees Parlement te zetten. Na hevige debatten wint de partij eindelijk een slag voor de walvissen.

Dwergvinvissen

Noorse walvisvaarders doden een dwergvinvis | Screenshot video havforskningsinstituttet

Wereldwijd geldt een verbod op walvisvangst sinds 1986. Ondanks dit moratorium blijken verschillende landen waaronder Japan, Ijsland en Noorwegen helaas niet veel ontzag voor deze prachtige dieren te hebben. Onder het mom van wetenschappelijk onderzoek vangt Japan nog steeds walvissen, en Noorwegen heeft recent het jachtquotum van 2016 verhoogd naar 999 walvissen. Dankzij deze beslissing is een grote potentiële afzetmarkt gelukkig bespaard gebleven van walvisbloed. Maar dat is nog niet genoeg, luidt het in het Europees Parlement. De EU moet er volgens de parlementariërs alles aan doen om Noorwegen als EU-lidstaat onder druk te zetten om te stoppen met de walvisjacht.

 

Anja Hazekamp, Europarlementariër voor Partij voor de Dieren meldt dat er vorig jaar meer dan drie ton Noors walvisvlees naar Japan werd verscheept via Duitsland, Frankrijk en Malta:

“Een verschepingsverbod maakt de handel in walvisproducten moeilijker en ontmoedigt op die manier ook de jacht.”

dode walvis

Foto: Sea Shepherd

Dankzij organisaties als Sea Shepherd die illegale vissers op de hielen zitten en de toenemende politieke druk van partijen die zich inzetten voor de dieren gesteund door hun achterban komt stilaan het einde in zicht voor walvissenleed.

Bronnen: PvdD, De Gooi- en Eemlander ©AnimalsToday Bram Vogels

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. En waar is Greenpeace met hun mooie bootjes.
  Dit is toch iets waar je leden mee kan scoren, ram die moordenaars naar de kelder en je hebt zo weer 100.000 nieuwe leden erbij. Beter dan briefjes sturen dat jullie er niet mee eens zijn.
  Sea Shepherd kan dit niet alleen, help elkaar.

 2. Mooi!
  Al dergelijke barbaarse gewelddadige praktijken moeten gestopt worden.
  Het is toch op geen enkele manier uit te leggen of goed te praten dat dit soort intens wrede ellende nog altijd op grote schaal plaats vindt “omdat mensen het walvisvlees nu eenmaal lekker vinden”.
  Wie wil er nu toch iets eten waar zoveel afschuwelijke gruwelijkheden aan vooraf gegaan zijn?