Op 21 mei vond de eerste grind, of griendenslachting, van 2017 plaats in de Faeröer. Rond 19 uur werd een familie grienden ten zuiden van Mykineshólmur, ook wel Mykineshólm genoemd, ontdekt.

griendenslachting
De eerste grienden van dit jachtseizoen op de Faeroër Eilanden zijn afgeslacht | © Erwin Vermeulen

Het 45-hectare eiland Mykineshólmur vormt de meest-westelijke buitenpost van de archipel en is de locatie van een vuurtoren. Het wordt gescheiden van het eiland Mykines door de smalle Hólmgjógv die via een voetgangersbrug kan worden overgestoken.

De positie waarin de grienden gevonden werden, betekende dat om hen te kunnen doden, ze naar het oosten moesten worden gedreven, naar het volgende eiland Vágoy (ook wel Vágar genoemd), omdat Mykines geen geautoriseerd slachtstrand heeft.

Terwijl Mykines alleen per boot bereikbaar is, is Vágar het op twee na grootste Faeröese eiland, waar de luchthaven van de archipel gevestigd is. Het is verbonden met de andere hoofdeilanden door een onderzeese tunnel; een waarborg dat voldoende bloeddorstige deelnemers aanwezig zullen zijn bij de uiteindelijke slachting.

griendenslachting
Het strand van Bøur | © Erwin Vermeulen

Oorspronkelijk was er verwarring over de grootte van de groep. Gutti Guttesen, grindvoorman in Bøur vertelde jn.fo dat de pod zo klein was dat het moeilijk was om precies te bepalen hoe groot deze was. De politie echter meldde dat volgens hun informatie de pod bestond uit ongeveer 100 walvissen (hvalir in de Faeröese taal).

Om 8 uur hadden drie boten uit Mykines de pod bereikt en probeerden de dieren in de richting van Sørvágsfjørður te drijven, een 3.5 kilometer lange baai aan de zuidwestelijke zijde van Vágar, met het belangrijkste bevolkingscentrum in de omgeving, Sørvágur, aan het uiteinde. Het pittoreske Tindhólmur, een voormalige dolfijnenslachtplek, ligt aan de zuidkant van de ingang van de baai, maar het kleine dorp Bøur, met zijn erkende walvis-slachtstrand, aan de noordkust van het fjord, 4 kilometer ten westen van Sørvágur, was het ultieme doel van de drijfjacht.

De ‘jacht’ duurde uiteindelijk bijna vier uur. Om 20.30 u waren er vijf boten bij de groep grienden. Om 21.30 u hadden 15 Faeröese boten hun weg naar de pod gevonden, samen met het Faeröese visserij-inspectieschip Brimil; En nog meer boten waren naar verluidt onderweg. Om 22.30 u werd er gerapporteerd dat ongeveer 50 dieren in Bøur, ook aangeduid als simpelweg Bø, waren gestrand (landgongd in het Faeröes) en vervolgens afgemaakt.

De volgende morgen werd het officiële dodental gepubliceerd: 84 grienden hadden hun leven op zondagavond verloren en hun vlees en blubber waren verdeeld onder de deelnemers op de boten en op het strand. Foto’s van de slachtpartij zijn te bekijken op de website van jn.fo.

Op 8 mei 2017 heeft Sea Shepherd Nederland officieel een verzoek aan de Europese Commissie (EC) ingediend om procedures tegen Denemarken op te starten vanwege het faciliteren van de slachting van grienden en andere dolfijnsoorten op de Faeröer, met de formele steun van 27 leden van het Europese Parlement. Je kunt een petitie ondertekenen en delen die er bij de EC op aandringt om actie te ondernemen: Hold Denmark Accountable for the Slaughter of Pilot Whales!

Erwin Vermeulen is fotograaf, hoofd werktuigkundige bij Sea Shepherd en woont samen met zijn vriendin Susan, een dove kat, een éénogige kat, een kat met één nier, een gepensioneerde speurhond en twee dove en blinde honden. Hij schrijft ook regelmatig over de griendenslachting op de Faeröer Eilanden: lees zijn laatste verslag over Taiji hier.

©Animals Today