De grootste regeringspartij in Finland heeft toegezegd een einde te willen maken aan de bontindustrie in het land. De Finse sociaaldemocraten hebben daarmee een historisch standpunt ingenomen, want met 700 fokkerijen heeft Finland een groot aandeel in de wereldwijde bontproductie.

Finland
Nertsen in Nederland | Foto: ©Menno Herstel

Het gaat om nertsen, vossen en wasbeerhonden, die net als overal een vreselijk ‘leven’ hebben alvorens op doorgaans gruwelijke wijze gedood te worden voor hun vacht. Deze op alle fronten moreel verwerpelijke industrie wordt in steeds meer Europese landen de wacht aangezegd, waarbij de nertsenfokkerijen op dit moment extra onder vuur liggen vanwege de vele besmettingen met corona. Inmiddels zijn hierdoor alle dieren op 40 nertsenfarms in Nederland afgemaakt en de teller loopt. Vandaag werd namelijk bekend dat in De Mortel (NB) de 41e besmetting heeft plaatsgevonden en ook dit bedrijf zal zo snel mogelijk ‘geruimd’ worden.

Finland
Nertsenfokkerij in Nederland | Foto: ©Menno Herstel

Er wordt in Finland gesproken over een ‘redelijke overgangsperiode’ en dat baart nog wel enige zorg, want wanneer dat een even lange overgang is als in Nederland (10 jaar: tot 2024) dan is het leed voorlopig nog niet geleden. Toch is het standpunt van de grootste regeringspartij hoopvol, want de bontindustrie in Finland is met zo’n 700 fokkerijen fors te noemen.

Finland
Foto: ©Menno Herstel

Bont is op alle fronten achterhaald en is niet meer dan een overbodige ‘versiering’ in de vorm van een bontrandje of -kraag. De dragers van bont etaleren hun onwetendheid aan het publiek en realiseren zich vaak niet hoe dom een bontkraag oogt. Helaas is echt bont vaak zelfs goedkoper dan nepbont en weten de dragers niet eens dat de kraag aan hun jas afkomstig is van een echt dier. Koop daarom ook geen nepbont, want het kan zomaar echt zijn en wakkert indirect toch de vraag aan naar echt bont, zolang dit soort ‘versierselen’ in het straatbeeld zichtbaar blijven.

Finland
Bont is niet meer van deze tijd! | Foto: publiek domein

Ook zijn er mensen in Nederland voor wie het een statussymbool is om de grootste bontkraag te hebben, vaak gepaard gaande met een evenredig groot ego. Onder hen bevinden zich ook mensen met religies die onder meer honden als onrein beschouwen, maar wel met de vacht van hondachtigen als wasbeerhonden en vossen rondlopen. Daarom toch nog een keer de volgende mededeling voor deze mensen: bont is niet halal (noch koosjer), het is niet modieus en alleen maar een teken van slechte smaak. Bont is niet meer van deze tijd!

Bronnen:

Undercoverbeelden zilvervossen met zware obesitas in Finse pelsfokkerijen

.
©AnimalsToday.nl BVR