Vanaf morgen is het weer Egelweekend. De Zoogdiervereniging roept iedereen op waarnemingen van egels in de buurt of achtertuin door te geven. Het is alweer voor de zevende keer dat deze nationale telling wordt gedaan. De eerste telling werd gedaan in het Jaar van de Egel in 2009. Toen kwamen er 20.000 meldingen binnen.

egelweekend
En dat is één… | Foto: Pixabay

Het doel van de telling is zoveel mogelijk gegevens over egels te verzamelen zoals waar komen de dieren voor en hoe ziet de verspreiding over heel Nederland eruit? Niet alleen levende egels maar ook dode egels kunnen worden doorgegeven. Het gaat om waarnemingen uit heel 2016.

Het melden van waarnemingen kan op de website Tuintelling.nl.

Voor egels op andere locaties heeft de Zoogdiervereniging een speciale gebruiksvriendelijke module waar iedereen in een paar stappen de waarneming van een egel kan doorgeven. Het meldpunt is te vinden op deze website.

Daarnaast kunnen waarnemingen ook worden doorgegeven via Telmee.nl en Waarneming.nl.

Help een egel
Egels hebben het moeilijk, maar je kunt ze helpen. Bijvoorbeeld door een egelhuisje in je tuin te plaatsen waarin ze kunnen overnachten en in de winter een beschut en droog plekje vinden. Tijdens warm weer is een vogelbadje met water een uitkomst (nooit melk geven!), want egels kunnen slecht tegen de warmte waardoor ze snel uitdrogen. En uit eigen ervaring weten we dat egeltjes dol zijn op rozijnen, zoals je kunt zien in onderstaand filmpje:

Voor meer informatie over egels en hoe je ze een pootje kan helpen, zie de website van de Egelbescherming.

Bron ©PiepVandaag.nl