Nationaal Park Zuid-Kennemerland is het eerste natuurgebied in Nederland dat voorzien is van een Smart Parks-netwerk. Door het gebruik van slimme sensortechnologie kan beheerder PWN nu meer informatie verzamelen over het gedrag van grote grazers. Deze kennis helpt bij ingewikkelde beheervraagstukken en draagt bij aan een duurzame balans tussen natuur, grazer en recreatie.

Smart Park
Eerste Nederlandse Smart Park in Noord-Holland | Foto: depaulus op Pixabay

In het veel bezochte duingebied spelen verschillende grote grazers, zoals wisenten, hooglanders en damherten een belangrijke rol in het landschap. De grazers voorkomen dat de duinen dichtgroeien en zo blijft er ruimte voor kwetsbare soorten als het duinviooltje en de duinparelmoervlinder.

Inzicht in de bewegingen en het gedrag van deze dieren helpt PWN om het beheer slimmer vorm te geven. Een belangrijk onderdeel daarvan is om te zien hoe het vrij bewegen van de dieren samengaat met bezoekers in een van Nederlands drukste recreatiegebieden. Dankzij het Smart Parks-netwerk en het inzetten van sensoren die goedkoper en energiezuiniger zijn dan de huidige GPS-halsbanden kunnen meer dieren over een langere periode gemonitord worden.

Myrthe Fonck, Adviseur Natuur PWN :

”Deze innovatie dient direct onze beheervraag, maar we dragen ook bij aan de ontwikkeling van slimme technologieën. Door nu in Nederland een proeflocatie te hebben, kan de technologie zich nog beter ontwikkelen, en uiteindelijk ook bijdragen aan wildlife-beheer in Afrika. Dat klinkt ver weg, maar dat is wel een realistisch resultaat en daar ben ik erg trots op.”

In de toekomst wil PWN eveneens onderzoeken of bezoekers een signaal op hun telefoon kunnen ontvangen als er bijvoorbeeld wisenten in de buurt van een fiets- of wandelpad zijn. Dit kan ongewenste onverwachte ontmoetingen en daarmee conflicten tussen mens en dier voorkomen.

Het Smart Parks-netwerk in Zuid-Kennemerland is tot stand gekomen door een samenwerking van PWN, Universiteit Utrecht (Copernicus Instituut voor duurzame ontwikkeling) en Smart Parks. Daarnaast hebben camping De Lakens en circuit Zandvoort belangeloos meegewerkt aan de bouw van het netwerk.

Persbericht Smart Parks