Februari is net achter de rug, met dit jaar weer heel veel podenco’s die aan het einde van het jachtseizoen in Spanje in de steek zijn gelaten. Maar ook betekent dit dat er dan ook massaal podenco’s worden gedood: opgehangen aan bomen, in putten gegooid, ergens in de bergen achterlaten zodat ze vanzelf verhongeren, poten eraf gehakt zodat ze nergens heen kunnen en uiteindelijk sterven. De podenco behoort tot één van de meest mishandelde hondensoorten in Spanje. Helaas zijn de jacht en de podenco onlosmakelijk met elkaar verbonden.

podenco
Massadump van podenco’s in Spanje | Foto: Susiwusi op Pixabay

Er wordt in Spanje veel geld verdiend aan de jacht. In 2108 was er een totaalomzet van 6,4 miljard euro. 180.000 mensen zijn werkzaam in de jachtsector. Heel veel honden worden jaarlijks gebruikt voor de jacht.

Geen enkel dier verdient dit natuurlijk, maar podenco’s worden gewoon zonder noodzaak gedood. Ze zijn overbodig geworden voor de jager, of ze hebben niet goed gepresteerd tijdens de jacht, of ze luisteren niet goed. Podenco’s hebben immers wel eens ‘bananen’ in hun oren. Vele Podenco’s hebben een ontzettend triest verleden achter de rug, met vooral veel mishandeling. En toch blijven deze prachtige dieren heel sociaal naar de mensheid toe. Echt verbazingwekkend.

podenco's
Foto: Wachou Kao

Wachou Kao werkte jarenlang als vrijwilliger bij Podencoworld en heeft veel gevallen van verwaarlozing bij podenco’s gezien:

“Ik heb nog nooit van een agressieve podenco’s gehoord of gelezen. Podencos’s zijn zulke zachtaardige, grappige, trouwe, ondeugende, luie, actieve, (soms) niet luisterende honden. Ze maken een mens echt blij met hun geweldige karakter. Helaas weten heel veel mensen niet wat er met de podenco ieder jaar weer gebeurt. Duizenden podenco’s worden gedood en als ze mogen blijven leven van de jager worden ze aan één meter zware ketting vastgebonden in koude vochtige ruimtes meestal zonder ramen.”

Wachou geeft aan dat er ook veel podenco’s gevonden worden in containers…in de zomermaanden worden ze gehouden in donkere hokken waar het in de zomer erg heet kan worden. Voor wat verkoeling en om naar buiten te kunnen moeten ze wachten tot het jachtseizoen weer begint in november. Schoon water en eten krijgen ze maar heel weinig. Hoe meer honger ze hebben hoe beter ze jagen volgens de jager. Sommige honden gaan dood aan de ketting, ze sterven heel langzaam een eenzame dood.

podenco
Foto: Wachou Kao

Wachou:

“Helaas is men beter bekend met de Spaanse galgo’s die op deze manier aan het einde van het jachtseizoen zo aan hun einde komen, maar laten we ook vooral de podenco niet vergeten, ook zij ondergaan immers precies hetzelfde lot als de galgo.”

@Animalstoday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.