De bosbranden in Californië hebben voor veel leed gezorgd. Naast dat mensen huis en haard kwijt zijn, geldt dit ook voor veel huisdieren. Dankzij een speciale opvang worden huisdieren en eigenaren weer herenigd!

katten
Katten en eigenaren succesvol herenigd door speciale opvang | Foto: Doanme op Pixabay

Bosbranden

De heftige bosbranden in Californië van afgelopen november  dwongen duizenden families om hun huizen te ontvluchten en alles achter te laten. Door de vaak zeer chaotische evacuaties werden vele huisdieren gescheiden van hun eigenaren.

Opvang

Gelukkig is er een opvang gestart, die (huis)dieren opvangt om ze daarna te herenigen met hun baasjes. Het Alley Cat Allies Recovery Center redt, behandelt en verzorgt rondzwervende katten, die gevonden zijn in de buurt van het grote, door de natuurbranden, getroffen gebied.
Sinds de opening van het opvangcentrum, in december 2018, in Marysville hebben al meer dan 50 herenigingen plaatsgevonden.

Op dit moment vinden 150 opgevangen katten er onderdak. Bijna de helft van deze katten zit al meer dan 30 dagen in de opvang. Toch zijn de medewerkers vastberaden om voor ieder van deze katten hun eigenaren (terug) te vinden.

Joy Smith, directeur van het Fieldhaven Feline Center, legt uit dat er ook (kleinere) dependances van de opvang zijn. Deze zijn dicht bij een aantal, door de brand zwaar getroffen, plaatsen gesitueerd. Zo wordt het zoekende eigenaren makkelijker gemaakt om hun verloren huisdier terug te vinden.

Adoptietermijn

Normaal gesproken komen katten na 30 dagen in aanmerking voor adoptie. Bij de katten in deze opvang wordt echter langer gewacht, zodat alle hier opgevangen katten een goede kans hebben om herenigd te worden met hun oorspronkelijke eigenaar.

bosbrand
Katten en eigenaren succesvol herenigd door speciale opvang | Foto: Skeeze op Pixabay

Succesverhaal

Het is belangrijk om deze opvang te kunnen blijven voortzetten, volgens oprichtster Becky Robinson. Dit wordt beaamd door een zeer gelukkige Destine. Zij vond haar kat Mama Kitty, na een lange zoektocht langs allerlei asielen en opvangcentra in de regio, uiteindelijk terug bij de opvang in Marysville.  Mama Kitty herkende Destene direct. Ze zette haar voorpootjes om de schouders van haar eigenaresse, zoals in een stevige omhelzing.

En vanwege dit soort succesverhalen is het van groot belang dat deze opvang er is en dat de katjes niet na 30 dagen voor adoptie in aanmerking komen. Wanhopige eigenaren (en katten) hebben zo een reële kans op een succesvolle hereniging!

Bronnen: Good News Network, Alley Cat, Fieldhaven  @AnimalsToday.nl Astrid Hazekamp