De Mexicaanse autoriteiten verdenken de oud-directeur van een dierentuin van het laten slachten van dwerggeiten voor een feestmaal. De dieren werden geserveerd op het eindejaarsfeest van Zoológico Zoochilpan in het zuiden van het land. Hij zou ook andere dieren hebben verkocht en verhandeld.

dwerggeiten
Dierentuin Mexico doodt dwerggeiten voor feestmaal | Foto: publiek domein

De autoriteiten verdenken de oud-directeur van de dierentuin ervan de opdracht te hebben gegeven vier van de tien dwerggeiten uit de dierentuin in Chilpancingo te doden. Die zouden vervolgens zijn geserveerd op een eindejaarsfeest voor medewerkers van de dierentuin. “Deze vier dieren werden geslacht en gekookt op het terrein van de dierentuin, en werden als voedsel geserveerd op het eindejaarsfeest”, zei Fernando Ruiz Gutierrez, de directeur van de regionale natuurbescherming. Volgens hem kwam die opdracht vanuit oud-directeur José Rubén Nava. De oud-directeur ontkent opdracht te hebben gegeven de dieren te slachten.

Niet alleen dwerggeiten

Dit is niet het enige schokkende incident waar oud-directeur Nava bij betrokken is. Hij werd 12 januari in eerste instantie vervangen als directeur nadat er een hert was gestorven. Het dier was eerder ontsnapt en vervolgens teruggebracht naar de dierentuin. Daar stierf het aan zijn verwondingen. Al snel kwamen er andere incidenten aan het licht: dieren werden verkocht, verhandeld of opgegeten. Zo ruilde hij zogenaamd een zebra voor gereedschappen voor reparaties in de dierentuin, maar de inspectie kon deze nergens vinden en bovendien stond de waarde van de ‘transactie’ niet in gelijke verhouding.

dwerggeiten
Tweet over gestorven hert | Foto: screenshot tweet

Ook werden herten en runderen verkocht zonder dat de juiste protocollen werden gevolgd. Verder werden de geboortes van bepaalde dieren niet geregistreerd en andere dieren vals doodverklaard. En tot op de dag van vandaag worden 14 dieren uit de dierentuin gemist, waar geen verklaring voor gevonden kan worden. Overigens beweert Nava niks verkeerds te hebben gedaan. Het is nog onduidelijk of de man ook strafrechtelijk wordt vervolgd.

Drugshandelaren

Waarschijnlijk verkocht de man veel van de dieren aan rijke particulieren die illegaal exotische dieren in huis nemen. Dit is in Mexico een groot probleem. Zo is het algemeen bekend dat drugshandelaren leeuwen, tijgers en andere wilde dieren kopen en op hun terrein houden. Soms ontsnapt er een dier, zoals recentelijk in Aguascalientes. Daar verwondde een leeuw een vrouw, twee honden en een kat. De leeuw bleek ontsnapt uit een nabijgelegen huis. Het dier werd gevangen en is naar een plaatselijke dierentuin gebracht.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma