Op het strand van Costa Rica hebben toeristen honderden zeeschildpadden gestoord. Volgens het lokale ministerie van Milieu waren de dieren naar het strand gekomen om eieren te leggen.

toeristen
Foto credit: spencer_r_allen via Compfight cc

Normaal gesproken kunnen de schildpadden tijdens het voortplantingsritueel in alle rust op het strand een nest maken. Het gebied is afgescheiden door de rivier de Nosara. Dit jaar staat de rivier door El Niño echter zo goed als droog. Daardoor konden duizenden toeristen massaal naar het strand komen om het bijzondere verschijnsel te aanschouwen. Gevolg was dat veel van de dwergschildpadden zo schrokken dat ze niet wisten hoe snel ze weer naar de zee moesten kruipen.

De toeristen vertrapten de nesten van de dieren, maakten selfies en raakten ze zelfs aan.

“Ik kreeg er bijna een paniekaanval van, zo druk was het”,

aldus Vanessa Bézy, een bioloog gespecialiseerd in zeeschildpadden.

Vanaf een boot moest Bézy met lede ogen toezien dat het de aanwezige beveiligers niet lukte de toeristen bij de dieren vandaan te houden.

Volgens Mauricio Méndez, verantwoordelijk in het gebied, zou de schade uiteindelijk mee vallen. Mogelijk zijn de dieren ‘s nachts teruggekomen om alsnog een nest te maken want er zijn wel eieren gevonden.

Het ministerie van Milieu heeft aangekondigd een onderzoek te starten hoe het zo uit de hand heeft kunnen lopen. In ieder geval worden volgende maand, als de schildpadden weer aan land komen, extra beveiligers ingezet.

Bron: NOS.nl ©PiepVandaag.nlWord nu maandelijks donateur en ontvang de prachtige kalender van varken Sam in de bus

Word donateur