Vorige week reisde ik af naar Spanje om een reportage te maken over het beruchte Toro de la Vega in Tordesillas. Een van de meest gruwelijke tradities. De zaterdag voorafgaande aan het evenement gingen maar liefst 90.000 Spanjaarden de straat op om hiertegen te protesteren. Maar voordat ik verder ga over Toro de la Vega wil ik eerst vertellen over mijn bezoek de dag ervoor aan Wings of Heart, een organisatie naar mijn hart.

Tordesillas
Stier Manuel is heel voorzichtig

In deze geweldig mooie dierenopvang worden onder andere stieren, die normaal in de stierenvechtindustrie terecht zouden komen, liefdevol opgevangen. Ik heb op mijn buik in het gras gelegen om het vertrouwen te winnen van de driejarige stier Manuel. Uiteindelijk durfde hij wat uit mijn hand te eten, maar wat was hij voorzichtig.

Tordesillas
Manuel bekijkt me eerst van een afstandje

Daarna ontmoette ik Marius, een enorm groot imposant dier waar ik voor door mijn knieën moest gaan om hem zo ver te krijgen een appel uit mijn hand te eten. Schichtig en op zijn hoede voor zo’n vreemd mens in zijn nabijheid, maar ook weer zo zachtaardig.

Tordesillas
De indrukwekkende en zachtaardige Marius

Ik begrijp waarop Marius Kolff en Estefanía van het CAS (Comité Anti Stierenvechten) mij deze opvang wilden laten zien. Het zijn zulke bijzondere mensen die Wings of Heart runnen en zo liefdevol omgaan met de veelal mishandelde en verwaarloosde boerderijdieren.

Tordesillas
Met Marius Kolff en Estefanía Pampín Zuidmeer van Comité Anti Stierenvechten en medewerkers van Wings of Heart

En hoe groot is het contrast met de mensen die ik de dag erna ontmoet. Die staan te joelen en te juichen om te zien hoe zo’n zelfde stier langzaam wordt doodgemarteld.

Vanaf de opvang reden we door naar Tordesillas. We wilden het terrein verkennen om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op wat we dag erna zouden gaan doen. Filmen. Hoe moeilijk kan het zijn zou je denken, maar vanuit verschillende hoeken werden we gewaarschuwd dat journalisten ieder jaar in elkaar worden geslagen. We besloten undercover te filmen. En dat blijkt achteraf maar goed ook.

Tordesillas
Tordesillas is elk jaar het toneel van een gruwelijk wrede traditie

Lees morgen verder!