Nederland, België en Denemarken grootste dichtheid varkens

Nieuw onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One laat zien dat het door mensen gekweekte vee en gevogelte tegenwoordig het grootste deel van alle landdieren vormt.

vee
Foto via Wakker Dier

Eén van de onderzoekers, de Belg Marius Gilbert verbonden aan de universiteit van Brussel, noemt de explosie in de aantallen gefokte dieren die zich voorgedaan heeft de afgelopen decennia, schrikbarend:

“Vandaag wegen alle gefokte dieren wereldwijd samen ongeveer 1 miljard ton. Ter vergelijking: de totale wereldbevolking weegt zo’n 500 miljoen ton. De dieren in het wild zijn goed voor zo’n 40 miljoen ton.

Sinds de jaren 60 is het aantal runderen wereldwijd met 50% toegenomen. Het aantal varken is verdubbeld: van 500 miljoen tot 1 miljard. Het aantal kippen en andere soorten gevogelte is verviervoudigd: van 500 miljoen tot 2 miljard.

Uit onze studie blijkt dat de wereld geen enkele plek meer kent waar het aantal wilde dieren groter is dan het aantal gefokte dieren. Zelfs in landen in Afrika die grote natuurparken hebben, overstijgt het aantal gefokte dieren dat van het aantal wilde dieren.

De situatie verschilt wel van land tot land. In het Westen is de saturatiegraad stilaan bereikt. Mogelijk zullen bij ons in de toekomst zelfs iets minder dieren worden gekweekt. In ontwikkelingslanden moet de grootste boom nog komen. Zo zal in India de vraag naar gefokte dieren de komende decennia naar verwachting met 700 tot 800% toenemen.”

Voor varkens blijkt Nederland de op één na grootste dichtheid ter wereld te hebben: er leven er bij ons ruim 295 per vierkante kilometer. Alleen in Denemarken ligt dat nog hoger met 307 per vierkante kilometer en België eindigt op de derde plaats met 211 per vierkante kilometer. In absolute cijfers telt China de meeste varkens: ruim 510 miljoen, maar dat zijn er 53 per vierkante kilometer.

Bijbehorende kaarten zijn hier te vinden.

Bron: DeRedactie.be & ScienceDaily.com ©PiepVandaag.nl