Er is een lieveheersbeestje waargenomen die voor Nederland nieuw is: het onbestippeld lieveheersbeestje. De ontdekker zag het beestje per toeval tijdens een fotosessie in Overijssel. Het aantal in Nederland gevonden onbestippelde lieveheersbeestjes komt daarmee op 68. In het najaar zal worden onderzocht of de soort op meer plekken voorkomt.

onbestippeld lieveheersbeestje

De waarneming van het onbestippelde lieveheersbeestje werd al in april gedaan, maar er moet eerst een naam worden gezocht voor het diertje. Het beestje heeft roodbruine, licht behaarde dekschilden, met een duidelijk afstekende, zwarte kop en komt voor bij vochtige graslanden, langs sloten en beken.

De meeste lieveheersbeestjes eten voornamelijk bladluis, maar het onbestippelde lieveheersbeestje is één van de weinig soorten lieveheersbeestjes die niet van bladluizen leeft, maar van planten. Het diertje komt veel voor in Europa, maar weinig in de aan Nederland grenzende gebieden.

Bron: Natuurbericht.nl ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.