Volgens de Naturschutzbund Deutschland (NABU) heeft de wolf het sinds diens terugkeer in het land, rond het jaar 2000, zwaar. Het verkeer en illegale jacht zorgen voor veel slachtoffers en maakt de mens de grootste vijand voor het voortbestaan van de wolf, die eerder al 150 jaar compleet verdwenen was van Duits grondgebied.

Europese wolf - Duitsland
Foto: Tambako the Jaguar / Foter / CC BY-ND

Sinds 2000 zijn 50 dieren omgekomen in het verkeer. Wolven kunnen per dag 40 kilometer afleggen op zoek naar voedsel en nieuw territorium, daarbij worden natuurlijk ook autowegen en spoorwegen overgestoken, soms met fatale afloop. Volgens het NABU komen er naar schatting 200.000 dieren per jaar om als gevolg van het verkeer en is het prioriteit om veilige oversteekplaatsen voor alle dieren te bewerkstelligen. Duitsland heeft één van de drukste en dichtste wegennetten ter wereld.

Via het project ‘Wilkommen Wolf’ zet NABU zich specifiek in voor de bescherming en het voortbestaan van de wolf. In Duitsland leven tegenwoordig zo’n 25 roedels die bestaan uit ouders en 2 tot 10 jonge dieren. Uiteindelijk wordt verwacht dat de wolf ook Nederland aan zal doen, als dat nog niet gebeurd is.

Bron: Telegraaf.nl & NABU ©PiepVandaag.nl