Het hoger gerechtshof van India verwerpt het verzoek om een ‘mensetende’ tijger te redden. Het zes jaar oude dier, genaamd T1, een moeder van twee negen maanden oude welpjes, zou naar wordt aangenomen al meer dan twee jaar paniek zaaien in de heuvels rond Pandharkawada in Maharashtra, en minstens 13 levens hebben geëist. DNA-tests, cameravallen en sporen zouden het bewijs zijn dat de tijgerin hiervoor verantwoordelijk is.

tijgerin
Doodvonnis India voor tijgerin met 2 welpjes | Foto: screenshot video CBS News/YouTube

Ambtenaren van de bosafdeling hebben T1 een ‘menseneter’ verklaard, aangezien ze samen met haar welpen 60 procent van een menselijk lijk heeft opgegeten. In het verzoekschrift aan de rechtbank wordt echter gezegd dat de bosafdeling heeft nagelaten vast te stellen of  T1 en familie hiervoor daadwerkelijk verantwoordelijk zijn.

Beruchte jager
In het verworpen verzoekschrift is ook gemeld dat als T1 wordt doodgeschoten de welpen niet in staat zullen zijn zelfstandig te overleven. De bosafdeling heeft de beruchte ‘trigger happy’ jager Nawab Khan gevraagd om de tijgerin te doden, in plaats van te verdoven. Voor het schieten van een tijger draait hij zijn hand niet om:

Experts zeggen dat het uiterst ongewoon is dat een enkele tijger zoveel mensen heeft aangevallen. Sommige rapporten suggereren dat een mannelijke tijger in hetzelfde gebied leeft en verantwoordelijk kan zijn voor een deel van de doden.

Politieke en publieke druk
Het verzoekschrift, het eerste in zijn soort in India om genade te vragen voor een tijgerin, werd 11 september gehoord en verworpen. Het hoger gerechtshof handhaafde het bevel van het Nagpur gerechtshof om de mensetende tijgerin neer te schieten. K. M. Abharna, een topambtenaar in Pandharkawada:

“Ik wil dit prachtige dier niet doden. Maar er is ontzettend veel politieke druk en heel veel publieke druk.”

Er wordt nog wel geprobeerd om de tijger te redden door haar te vangen, voordat de ingehuurde jager haar te pakken krijgt. Boswachters willen T1 verdoven en naar een dierentuin sturen. Rangers met verdovingsgeweren zitten op strategische punten in hoge bomen in de jungle, om uit te kijken naar de tijgerin en haar welpen. Het is een race tegen de klok geworden, met het leven van T1 als inzet.

Mens-dier conflicten
Onderstaande video van CBS News (Engelstalig) legt uit waarom er in India steeds vaker conflicten zijn tussen tijgers en mensen:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Ellie Doppenberg