Een jonge, gewone dolfijn nabij Cork, Ierland, is afgelopen week overleden door zwerfvuil. Een plastic ring van een sixpack bier zat om zijn snuit gedraaid, waardoor het dier niet meer kon eten. Het stierf waarschijnlijk door uitdroging.

sixpack
Gewone dolfijn | NOAA NMFS. – NOAA Photo Library: anim0918, via Wikimedia Commons

Bij de Schull haven in Cork werd de in nood verkerende dolfijn aangetroffen. De plastic ring zat om zijn snuit vast en zodra het dier zich hiervan probeerde te bevrijden, draaide het steviger vast. Hierdoor heeft de dolfijn niet meer kunnen eten: een lijdensweg. Omstanders probeerden hem nog te helpen, maar dit had helaas geen nut meer.

‘Het was een tragisch gezicht, het dier rolde steeds op zijn rug’, aldus een ooggetuige.

‘Als iemand niet zo lui was geweest door een stuk plastic in zee te gooien, zou deze dolfijn nog leven’, aldus Pádraig Whooley van de Irish Whale and Dolphin Group. ‘Wat mensen moeten begrijpen is dat plastic een ramp is voor alle wilde dieren, waaronder dolfijnen. Het duurt honderdduizenden jaren voor het wordt afgebroken, dus het drijft gewoon rond in onze oceanen en zeeën.’

Plastic ringen van sixpacks maken wel vaker slachtoffers. Daarom kunnen mensen die een sixpack hebben gekocht het plastic beter doorknippen voor ze het weggooien, om te voorkomen dat dieren erin verstrikt raken.

‘Door dit stuk plastic werd het de dolfijn onmogelijk gemaakt te eten, het dier zal snel zijn uitgedroogd. Dolfijnen krijgen vocht binnen door vis te eten.’

Bronnen: Irish Independent, the Journal ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde