De wolf die begin oktober dood werd gevonden bij het Gelderse Stroe blijkt doodgeschoten te zijn. De wolf is in Nederland een beschermde diersoort en het doden ervan is een misdrijf. Er is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Getuigen kunnen contact opnemen met de dierenpolitie via 144.

Dode wolf bij Stroe blijkt doodgeschoten
Dode wolf bij Stroe blijkt doodgeschoten | Foto (illustratief): publiek domein

Aanvankelijk werd gedacht dat de wolf was aangereden, maar vanmiddag maakt de provincie Gelderland bekend dat de wolf, een mannetje, is doodgeschoten. De wolf was bekend en werd gevolgd. Eind 2020 kwam hij vanuit Duitsland naar Nederland en ging via Overijssel naar de Zuid-Veluwe, waar hij een vrouwelijke wolf vond en ze een paar vormden. Zij werd eerder dit jaar aangereden en overleefde dat niet. Sindsdien was de mannelijke wolf alleen. Er zijn aanwijzingen dat de vrouwelijke wolf door mensen werd verstoord alvorens ze is aangereden, zo meldde terreinbeheerder Natuurmonumenten op 8 maart van dit jaar.
.

.
Via sociale media is door tegenstanders van de wolf in Nederland al vaak geroepen dat ze ‘afgemaakt’ moeten worden. Het is daarom niet verbazingwekkend dat er een wolf is doodgeschoten. Over de dader valt op voorhand niet veel te zeggen, maar de gemoederen zijn voldoende verhit geraakt om in bepaalde richtingen te kunnen zoeken. Onder boeren is weerstand tegen de komst van de wolf, bijvoorbeeld omdat ze het op hun schapen gemunt hebben. Jagers zouden de wolf zien als concurrent, want het is gebleken dat wolven inderdaad aan wildbeheer doen, zoals het vangen van edelherten en wilde zwijnen.
.

Natuurlijk wildbeheer op de Veluwe wordt mogelijk dankzij de wolf

.
Maurice La Haye van Wolven in Nederland zegt tegen De Gelderlander:

“We vermoedden al dat dit een keer zou gaan gebeuren. Na verkeersongevallen is het illegaal afschieten van wolven de belangrijkste doodsoorzaak, zo blijkt uit Duits onderzoek. Vandaag is het dan zover in Nederland. Het is schokkend en schandalig. En een misdrijf bovendien. Wij hopen dat de dader zo snel mogelijk wordt gepakt.”

Bovendien heeft het doden van wolven geen nut, want er komt er altijd wel weer een terug. La Haye:

“Het territorium van de wolf die je doodt, wordt zo weer ingenomen door een ander. Schiet je de partner van een wolf dood? Ook dan komt er een nieuw maatje. Het is totaal zinloos en het had nooit mogen gebeuren.”

Wolf bij Stroe doodgeschoten – wie weet meer?

Er zijn inmiddels meerdere wolven om het leven gekomen in Nederland, maar sinds hun terugkeer is het de eerste die door een geweer is gedood. Een misdrijf dat niet onbestraft mag blijven. Mocht je op welke wijze dan ook informatie hebben die kan leiden tot de dader die wolf heeft gedood, neem dan contact op met de dierenpolitie via telefoonnummer 144, of je belt met de politie op 0900-8844. Omdat dit een gevoelige zaak kan zijn kun je ook anoniem terecht bij M: 0800-7000. Wil je hierover contact met ons opnemen, mail dan naar redactie@animalstoday.nl. Wij garanderen je privacy en kunnen desgewenst zorgen dat je informatie op de juiste plek  belandt.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl