In de Amerikaanse staat Idaho is ophef ontstaan nadat een docent voor de ogen van minderjarige leerlingen een puppy aan een bijtschildpad zou hebben gevoerd. Lokale autoriteiten en het schooldistrictkantoor in Preston hebben een onderzoek ingesteld naar de feiten en toedracht van het incident.

docent
Bijtschildpad (Chelydra serpentina) | Foto: Mjbaker/Wikimedia

Robert Crosland, docent biologie aan middelbare school Preston Junior High, schijnt momenteel twee reptielen in zijn klaslokaal te houden. Naast de bijtschildpad heeft hij ook een slang. Crosland zou bekend staan om zijn ‘Circle of Life’ denkwijze en volgens de moeder van één van de betrokken leerlingen is hij ‘de beste docent biologie van Preston Junior High’.

Aangifte dierenmishandeling
Crosland kwam in opspraak nadat dierenactiviste Jill Parrish via een andere docent  van de school vernam dat hij op 7 maart na afloop van de les een levende puppy aan de bijtschildpad had gevoerd. Hoewel het officieel na schooltijd was waren er nog wel leerlingen aanwezig in de klas. Parrish deed vervolgens aangifte tegen Crosland wegens dierenmishandeling:

“Kinderen  laten toekijken terwijl een jankende puppy aan een dier wordt gevoerd. Dat is gewelddadig. Dat kun je niet maken.”

Volgens Parrish ging het om een misvormde, zieke puppy die niet lang meer te leven had. Toch vindt ze dat dit niet de juiste manier van handelen is:

“Er zijn veel humane manieren om zoiets te doen. Een levend dier aan een reptiel voeren is niet humaan en ik vind het absoluut niet oké.”

docent
Foto: Pixabay

Reacties betrokkenen
Este Hull, brugklasleerling aan Preston Junior High, vertelde aan Fox 13 News:

“Ik wist dat hij dieren als muizen en vogels aan zijn reptielen voerde. Ik voel me wel een beetje beter nu ik weet dat het een hondje was dat toch dood zou gaan en niet gewoon een gezonde puppy.”

Meerdere ouders en studenten namen contact op met East Idaho News en volgens hen is Crosland een populaire docent die meerdere exotische dieren in zijn klaslokaal heeft. Drie oud-studenten, die anoniem willen blijven, vertelden aan East Idaho News dat ze zich herinneren dat Crosland ook wel cavia’s aan zijn slangen en bijtschildpadden voerde tijdens voederdemonstraties in de klas. Eén van deze oud-studenten zei daarover:

“Hij is een coole docent die het vak echt tot leven bracht. Ik vond zijn lessen geweldig omdat hij schilpadden en slangen had en coole dingen deed.”

De meningen van betrokken ouders over het gebeuren zijn verdeeld. Een aantal schaart zich achter de mening  van dierenactivist Jill Parrish, andere ouders sluiten zich aan bij Crosland en vinden dat hij niets verkeerd heeft gedaan, omdat het nu eenmaal bij de kringloop van het leven hoort.

Maatregelen
Rector Marc Gee van het schooldistrictkantoor in Preston (Preston School District) noemt het voorval een betreurenswaardige gebeurtenis waarbij ‘biological specimens’ (de dieren die gehouden worden t.b.v. biologisch onderzoek – red.) waren betrokken:

“Een deel van het onderzoek omvat het vaststellen van wat voor ons  de juiste manier is om te handelen als reactie op  dit voorval, zodra de feiten bekend zijn. Dit is geen gemakkelijke situatie, het is dan ook geen lichtvaardige beslissing.”

Marc Gee meldt dat er wel maatregelen worden genomen om te voorkomen dat zoiets nog eens kan gebeuren en vraagt buitenstaanders om begrip en geduld zolang het onderzoek nog loopt. Gee legt namens het schooldistrictkantoor uit dat individuele acties als deze van Crosland, die in strijd zijn met het geldende beleid  of verwachtingen omtrent gedrag, geen goedkeuring wegdragen. Het schoolbestuur hoopt dat de foute beslissing van de docent niet ‘al zijn jaren van zorg, inzet en passie voor de leerlingen in Preston School District zal doen vergeten’.

Crosland niet uit functie gezet
De aangifte wordt verder behandeld door de officier van justitie die zal bepalen of er sprake is van overtreding van de wet. Zolang het onderzoek nog in gang is blijft Robert Crosland aangesteld als docent aan Preston Junior High en mag hij zijn lessen gewoon vervolgen.

Bronnen: East Idaho News, Fox 13 News, CBS News ©AnimalsToday.nl Rianne Kingma