De Amerikaanse dierenwelzijnsorganisatie Animal Legal Defense Fund (ALDF), de meest vooraanstaande juridische belangenorganisatie voor dieren in Amerika, heeft een veelbelovend succes geboekt.

rechtszaak
ALDF spande een zaak aan wegens ondermaatse zorg aan tijgers en lemuren | Foto credit: casanova.frankenstein via Foter.com / CC BY-NC-ND

De organisatie treedt op namens bedreigde dieren in gevangenschap en spande een zaak aan tegen de eigenaren van een dierentuin in Manchester, Iowa, wegens het geven van ondermaatse zorg aan hun vier tijgers en drie lemuren (maki’s). Het hof onderschreef de eis, ALDF won de rechtszaak en de organisatie is nu bezig ervoor te zorgen dat de dieren zullen worden overgeplaatst naar faciliteiten die wel kunnen voldoen aan de behoeften van deze bedreigde dieren.

Hoop voor andere dieren
ALDF spande de rechtszaak aan namens vijf bewoners van Iowa, die de dierentuin al vaak hadden bezocht en ongerust waren over de slechte gezondheid en het welzijn van de dieren daar. Stephen Wells, uitvoerend bestuurder van ALDF, was blij met de uitspraak:

“Het baanbrekende besluit van vandaag schept een precedent voor alle bedreigde dieren die in gevangenschap leven in de Verenigde Staten. In te veel dierentuinen leven bedreigde dieren in erbarmelijke omstandigheden. Deze dieren hebben complexe biologische, sociale en intellectuele behoeften. In veel gevallen krijgen zij niet de zorg die zij verdienen en nodig hebben. Deze overwinning is een belangrijke stap vooruit. Het geeft hoop voor andere bedreigde dieren in gevangenschap.”

ALDF (Animal Legal Defense Fund)
De missie van deze Amerikaanse dierenwelzijnsorganisatie is om de belangen van dieren te beschermen en het dierenwelzijn te bevorderen door middel van het juridische systeem. ALDF volbrengt deze missie door het indienen van high-impact rechtszaken. De organisatie heeft op dit moment nog een aantal andere rechtszaken lopen bij de federale rechtbanken, zoals een zaak namens Lucky de olifant, die in afzondering leeft bij de dierentuin van San Antonio in Texas en de zaak van Candy de chimpansee, die in afzondering woont op het Dixie Landin pretpark in Baton Rouge, Louisiana.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema