Bulgarije heeft de eerste belangrijke stappen gezet naar de oprichting van een dierenpolitie. De regering besloot onlangs in elke politieregio agenten op te gaan leiden die zullen worden ingezet om misdrijven tegen dieren op te sporen.

dierenpolitie
Svilen Enev [GFDL, CC-BY-SA-3.0 undefined CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons
Het besluit werd vorige week aangekondigd door de heer Radev tijdens een persconferentie in het Bulgaarse parlement. De heer Emil Radev, Europarlementariër en lid van de Intergroup on the Welfare en Conservation of Animals, is ervan overtuigd dat de de gespecialiseerde eenheden het oplossingspercentage van misdaden tegen dieren zal vergroten. Op dit moment wordt minder dan 20% van de misdaden tegen dieren opgelost. De dierenagenten zullen in hun trainingen ook intensief samenwerken met landelijke dierenwelzijnsorganisaties.

Vier Voeters, de dierenwelzijnsorganisatie die onder meer zeer actief is in Bulgarije, is erg blij met deze ontwikkeling. Volgens Yavor Gechev, hoofd communicatie van Vier Voeters Bulgarije, is de oprichting van de dierenpolitie niet alleen belangrijk voor de bescherming van de dieren, maar ook voor de ontwikkeling van de burgermaatschappij in Bulgarije, omdat er een aangetoond verband bestaat tussen wreedheid tegen dieren en misdaden tegen mensen. Vier Voeters staat klaar om hulp te bieden aan de Bulgaarse autoriteiten, onder andere door het organiseren van seminars en door het uitnodigen van gastdocenten uit landen waar vergelijkbare eenheden bestaan, zoals Nederland.

De Bulgaarse wetgeving in zake dierenwelzijn wordt beschouwd als één van de meest vooruitstrevende in de Europese Unie.

Bron: Vier Voeters ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema